Moderat missade möte om nedskärningar på tågunderhållet på grund av tågförseningar

De senaste årens snöproblem beror främst på dåligt underhåll på grund av privatiseringar och inte på själva nederbörden.

Det är en slags ödets ironi att vice ordförande Jan-Evert Råhdström (M) missade gårdagens möte med riksdagen trafikutskott, där man beslutade att flytta 700 miljoner kronor från spårunderhåll till vägunderhåll, på grund av tågförseningar. Generellt har jag svårt för argumentation av typen ”jag träffade en man på väg till mötet och han sade…” I forskningssammanhang avfärdat sådant som anekdotisk evidens. I det här fallet är nog inte Jan-Everts erfarenhet unik eller anekdotisk. Det finns tydliga signaler på att tåg allt för ofta blir försenade.

Det beror inte på att det snöar speciellt mycket utan på grund av privatiseringar, bolagiseringar och entreprenader. När allt styckas upp och varje enhet skall gå med vinst blir det svårt att få långsiktig ekonomi i verksamheten. Underhåll och snöröjning blir en svartepetterlek som skyfflas mellan enheter och bolag av jurister och byråkrater när det som egentligen behöver göras är att få ut personal som skyfflar snö.

Det vi inte får glömma är att avregleringarna inleddes av Socialdemokraterna. Kanslihushögern har varit, och är, ivriga anhängare av marknadslösningar. När det Socialdemokratiska Arbetarpartiet nu diskuterar vem som skall efterträda Mona Sahlin får de inte glömma att också ta diskussionen kring vilken politik som skall ta dem och Sverige ur den återvändsgränd kanslihushögern slog in på under 80-talet.

Liknande inlägg:

1. Återta driften av kollektivtrafiken i offentlig regi

2. Privatiseringar – inte kylan – orsakar tågförseningarna

3. Vulkanen visar fossilsamhällets sårbarhet

4. Svenskt Näringsliv är det största hotet mot företagande, innovationer och arbete

5. De borgerliga kranskommunernas låga ambitioner är ett större problem än Göteborgs bristande möjlighet att gå före

6. Verkligheten ger Vänsterpartiet rätt om infrastrukturen

Läs alla mina inlägg om trafik, kollektivtrafik, klimat, miljö,

Bloggar: Alliansfritt, Lasse Strömberg, Svensson, Jinge,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20, 21,22,23,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Lämna en kommentar