Etnoporr – snart på en teater nära dig

etnoporr-januari-20091

Teater tribunalen och riksteatern ger sig nu ut på turné med America Vera Zavalas pjäs Etnoporr. Turnepremiären var på Pusterviksteatern i förra veckan.

Monologen framförs av fyra skådespelare. Det är en pjäs som är viktig därför att den belyser problem som uppstår när man tydliggör skillnader som man vill avskaffa. För att komma till rätta med rasismen och diskrimineringen måste man tala klarspråk och i det ingår att sätta etiketter. Invandrare diskrimineras därför måste vi tala om invandrare. Kvinnor har lägre lön alltså måste vi tala om kvinnor och män fastän vi vill att kön inte skall spela någon roll.

Efter pjäsen fördes ett samtal med publiken kring etnicitet och etikettering. Ett exempel som lyftes fram var begreppet mångkulturell som har gått från att vara inkluderande till exkluderande. Strategin från början var att slå fast att Sverige är mångkulturellt, alla kulturer som finns här är svenska och ingår i den svenska kulturen. Nu tycks begreppet spela dem i händerna som hävdar att de andra kulturerna inte är svenska. Svensk kultur finns i det mångkulturella bland andra kulturer som då per definition aldrig kan bli svenska.

Författaren visar med all önskvärd tydlighet att problem i Sverige är svenska problem som skall lösas här och inte försöka förklaras via eticitet och personernas rötter.

Sociala problem skall också beskrivas som just sociala problem och inte käs i etnisitetstermer. Ett folk mår dåligt i förorten beror på att de är arbetslösa och att de diskrimineras inte på att de har kulturella rötter i ett annat lannd.

Pjäsen spelas snart på en teater nära dig. Gå och se den.

Om inlägget

Kultur

2 kommentarer

Lägg till →

 1. Jöran Fagerlund 01 februari 2009 — 21:03

  Om jag har förstått pjäsen rätt så är det bland annat den användningen av ”förort” som du beskriver den som pjäsen vänder sig emot. Det var i alla fall det jag försöker skriva om.

  Det som beskrivs som ”förortsproblem” finns inte i alla förorter. Därför kan inte ”förortsproblemen” bero på geografin: på förorten. Om det vore så skulle problemen uppstå på alla platser med ett vist pendlingsavstånd till en stadskärna.

  Djursholm och Danderyd är förorter till Stockholm. Askim är en av Göteborgs förorter. Ändå beskrivs det inte som en förort. Än mindre som en segregerad förort. Segregerad betyder uppdelad. Ändå används ordet enbart för ena halvan av bilden.

  Arbetslösa från olika kulturer hamnar i likartade sociala problem. Alltså kan de inte vara kulturella.

  Jag menar att de sociala problemen i Göteborg orsakas av klass och inte kultur eller etnicitet.

  Sedan har klassproblematiken en klart etisk prägel: på grund av en rasistisk inställning i majoritetssamhället drabbas vissa etniska grupper oftare och värre av sociala problem.

 2. Hej
  Det verkar vara en pjäs med ett välkommet budskap. men jag kan inte låta bli att störa mig på den konstiga användningen av begreppet förort. Folk mår dåligt i förorten skriver du. Och America säger att medierna åker ut till ”förorten” och gör etnoporr. Hallå, de flesta av alla stockholmare bor i förorten. menas inte invadrarförorter kanske? Eller ingår även tex Hökarängen där jag bor? Det orde det kanske. Eller inte. De flesta som bor här är svenskar eller finnar. Då blir det svårt att föra en diskussion om etnoporr. Är det miljonprogramnsförorter man menar, eller blandförorter, eller hyreshusförorter eller just invandrarförorter? Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. I all välmening
  RJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: