Sorgens gata

Grävskoporna far fram med en rasande fart och raderar allt i sin väg.
Grävskoporna far fram med en rasande fart och raderar allt i sin väg.

Buss 173 till Gårdsten tar Friggagatan ut från stan. Det är med sorg i hjärtat jag ser hur grävskoporna dag för dag äter sig in i funkishusens kroppar. Hus som fortfarande hade livskraftiga konstruktioner men försummade på utsidan. Det gjorde att kulturvärdet på sätt och vis var minimalt. Inget underhåll gjordes under många år och skyltarna var misserabla. Ingen tidstypisk typografi. Ingen sammanhållen struktur. Friggagatan var vedervärdig innan husen revs.

Det motiverar dock inte att husen rivs. Det gick att kompletteringsbebygga bakom husen och ändå ge plats för kollektivtrafik.

En sorglig syn. Ett exempel på en socialdemokrati som har tappat sina rötter.
En sorglig syn. Ett exempel på en socialdemokrati som har tappat sina rötter.

Funkisen bör bevaras för att det är ett monument av en ambition hos arbetarrörelsen. Som en del av modernismen ville man bygga billiga funktionella hus åt alla. För en framtid där hygien och sanitet inte var beroende av klass.

Jag har hört alla invändningar: att det var ett elitens projekt, att det var ett uppifrånperspektiv, att funkis snarare är ett estetiskt ideal än funktionellt…

Ambitionen får inte föringas och den bör ha kvar sina manifestationer i Göteborgs stadsbild. Därför är det med sorg i hjärtat jag åker förbi grävskoporna på Friggagatan. Sorgen på buss 173 blir inte mindre av att husen faktiskt var förbannat snygga.

Om inlägget

Kultur, Politik

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Jöran Fagerlund 30 januari 2009 — 23:52

    Det skall jag göra. Nu tog jag bara några bilder med mobilen under min lunch promenad. I nästa vecka kanske jag kan ta med systemkameran eller den lilla Leican.
    Byggnaderna är rätt nedgångna, som att se berusade släktingar, och har i dagsläget inget värde. De hade en fantastisk potential att leva ett sekel till men deras ägare lär dem förvalla genom bristfällande underhåll och framför allt otidsenlig typografi på skyltarna.
    Det finns nog arkivfoton på byggnaderna i sin krafts dagar. Nu är de bara eländiga. Ingt att fotografeta. Jag skall i sället försöka dokumentera det övergrepp de nu utsätts för.

  2. fortsätt fotografera, jöran! funkisen är värd det

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: