Samtal om det framtida solidaritetsarbetet med Palestina

Utställningen Skouppropet avslutades med en paneldiskussion om det framtida arbetet mot Israel och för solidaritet med Palistina.
Utställningen Skouppropet avslutades med en paneldiskussion om det framtida arbetet mot Israel och för solidaritet med Palistina.

Utställningen Skouppropet avslutades i eftermiddags med en diskussion på galleri Monitor på temat Hopp, Kamp och Möjligheter. Utställningens huvudingrediens var en skoinsamling och dialogen kring mötet när skorna överlämnades. Närmare 300 par skor har lämnats in. Kring insamlingen har en del aktiviteter skett. Under de inledande dagarna bidrog jag själv med en fotoutställning.

Mötet var inte överdrivet välbesökt men samtalet var givande. Inte minst diskussionen kring att försöka göra om Ship to Bosnia i en ny variant till Gaza.

Jag var inbjuden att berätta om Vänsterpartiets arbete i de kommunala församlingarna i Göteborg. Vi föreslog redan för fem år sedan en kommunal bojkott. När det visade sig omöjligt föreslog vi att Göteborgs Stad skall inleda ett vänortssamarbete och ta initiativ till ett biståndsprojekt. På distriktets hemsida kan du läsa mer om de initiativ vi har tagit i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser.

Åhörarna blev mäkta förvånade att mitt yrkande i miljönämnden om ett solidaritetsprojekt med Gaza hade röstats ner med 8-1. De trodde inte sina öron när de fick reda på att socialdemokraterna och miljöpartiet hade gått emot. Än mer förvånade blev de när jag berättade att ordförande i Idrott- och föreningsnämnden hade meddelat hon inte ens tänkte ta upp Helen Engholms (v) yrkande att betala för ett flick- och ett pojklag från Gaza till Gothia Cup.

Solidaritets- och fredsrörelsen borde nu försöka fånga upp alla re tusentals götborgare som demonsrerade och aktivera dem i ett konkret solidaritetsprojekt. Här kan Ship to Gaza spela en viktig roll. Förhoppningsvis lyssnar socialdemokraterna och miljöpartisterna i hamnstyrelsen och inte tvingar solidariteten och medmänskligheten till ännu ett förnedrande nederlag med 8-1.

Min uppmaning till er läsare är densamma som till åhörarna på galleri Monitor: ensama klarar inte Vänsterpartiet att segra i de parlamentariska församlingarna. Det krävs en utomparlamentarisk press på s och mp för att de skall svänga. Då kan de parlamentariska besluten bli verklighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: