Socialdemokraterna och moderaterna måste ta ansvar för gubbväldet i Göteborgs bolag

GP har granskat bolagen som ägs av Göteborgs Stad. Totalt sett är 80 procent av bolagens styrelseordförande män. En tredjedel av de ordinarie ledamöterna är kvinnor.

Problemet uppstår eftersom partierna nominerar sina ledamöter och fullmäktige aldrig ändrar i dessa nomineringar. Det är en rimlig ordning. Om ett parti föreslår en person kan inte de andra gadda sig samman och sätta in någon annan.

Det riktar också fokus åt helt rätt håll. Partierna måste ta ansvar. Så här ser det ut idag:
Socialdemokraterna: 28 män, 25 kvinnor.
Moderaterna: 25 män, 13 kvinnor.
Folkpartiet: 14 män, 6 kvinnor.
Miljöpartiet: 5 män, 5 kvinnor.
Kristdemokraterna: 3 män, 1 kvinna.
Vänsterpartiet: 2 män, 2 kvinnor.

Eftersom socialdemokraterna utser de flesta ordförandena och moderaterna de flesta vice ordförandena är deras bristande jämställdhet betydligt allvarligare än exempelvis kristdemokraternas.

Peter Lenken ligger nog nära sanningen i sin krönika. Det går inte att fortsätta att prata om att hitta kompetenta kvinnor. Problemet sitter inte där. Problemet är att allt för många män tror att de själva är kompetenta.

När man bläddrar i olika årsredovisningar från sammansatta konstellationer som Göteborg & Co blir ojämställdheten än mer tydlig. Så länge män tillåts att få toppositionerna i bolag och nämnder VD, förvaltningschef och ordförande spelar det ingen roll att styrelsen i övrigt är jämställd. När stadens olika polag och nämnder skall samverka för att dra upp de stora riktlinjerna för stadens utveckling blir samlingarna ändå bara en enda gubbröra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: