Historien upprepar sig – ännu en vänsterpartist nekad sin lagliga rätt att lägga fram förslag

Idag hände det igen. En vänsterpartist nekades sin lagliga rätt att få ett yrkande behandlat. Den 28 januari var det Helen Engholm i Idrott- och föreningsnämnden, som jag skrev om igår. Idag var det kommunalrådet Marie Lindén (v) som nekades den rätten i kommunstyrelsen. Ytterst allvarligt.

Yrkandet som de övriga partierna vägrade att behandla rör hur stadens upphandlings- och inköpspolicy. Stadskansliet skrev ett tjänsteutlåtande som innehåller ett par saker jag ser som viktiga.

För det första handlat tjänsteutlåtandet om kommunstyrelsen kan fatta beslutet. Inget framförs som hindrar att upphandlande enhet gör samma tolkning som Vänsterpartiet –att israeliska varor är oförenliga med stadens policy – om tolkningen görs från fall till fall. Det finns i ärlighetens namn inget i tjänsteutlåtandet som stödjer vår tolkning heller.

För det andra handlar tjänsteutlåtandet om huruvida kommunstyrelsen bryter mot lagen eller ej om man bifaller Vänsterpartiets yrkande. Det finns inget stöd i tjänsteutlåtandet för att göra som nu att neka att yrkandet behandlas.

I kommunfullmäktige kan ordförande vägra ställa proposition på yrkanden vilka skulle leda till lagbrott om de bifalls (kommunallagen 5 kap 45 §). Denna möjlighet finns inte för ordförande i en nämnd. Kommunstyrelsen är i formell mening en nämnd.

Däremot har alla ledamöter i en nämnd initiativrätt (kommunallagen 4 kap 17 §).

Vore det inte enklare för socuialdemokraterna och miljöpartiet att göra gemensam sak med de borgerliga och rösta ner våra förslag och ta debatten i stället för att tänja på kommunallagen?

Vänsterpartiet skrev fram ett yttrande till dagens sammanträde där vi påpekar att vårt yrkande är fullt möjligt att bifalla.

På distriktets hemsida förklarar Marie Lindén (v):

– Stadskansliet anför inget i sitt tjänsteutlåtande som talar emot att man gör samma tolkning som Vänsterpartiet i den enskilda upphandlingen, säger Marie Lindén (v), kommunalråd.

Det som tjänsteutlåtandet ifrågasätter är om kommunstyrelsen kan göra tolkningen.

– Vi menar att det ansvaret kommer ur kommunallagens 6 kap. 1 § om 1 § kommunstyrelsens ansvar att leda och samordna förvaltningen av kommunens angelägenheter och ha uppsikt över övriga nämnders verksamhet, fortsätter Marie Lindén (v)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: