Socialdemokraterna sumpade översiktsplanen i kommunstyrelsen – Strandskyddet hotat

Socialdemokraterna sköt sig själva i foten vid dagens kommunstyrelsesammanträde genom en klantig propositionsordning. Nu är det borgerliga förslaget från fastighetsnänden kommunstyrelsens förslag och huvudförslag när ärendet kommer upp i kommunfullmäktige.

Sedan flera veckor tillbaka hade Vänsterpartiet och Miljöpartiet presenterat sina respektive ändringsförslag på stadskansliets förslag till ny översiktsplan för Göteborg. Vänsterpartiet ville genom ett tilläggsyrkande öka ambitionen i Angered och miljöpartiet ville rädda en del naturvärden genom att stryka ett antal punkter ur planen.

Socialdemokraterna meddelade på sittande möte att de tänkte stödja stadskansliets förslag i sin helhet och de borgerliga meddelade att de ville bifalla ett gemensamt yrkande de hade i fastighetsnämnden som bland annat innebär en mildare tolkning av strandskyddet. Kommunen skall öppna upp för mer strandnära bebyggelse.

Eftersom alla utgick från stadskansliets förslag hade den enklaste lösningen för socialdemokraterna varit att först ställa proposition på stadskansliets förslag – bifall eller avslag. Sedan ta upp de tre ändringsförslagen vart och ett för sig och ställa mot avslag. Ingen ändring skulle få majoritet och stadskansliets förslag hade ograverat valsat igenom kommunstyrelsen och blivit huvudförslag i kommunfullmäktige.

I stället valde Anneli Huthén att ställa alla föslag mot varandra i en rak votering med resultatet:

m, fp, kd: 6 röster

s: 5 röster

v: 1 röst

mp: 1 röst

Borgarna segrade och strandskyddet är hotat. Vi får hoppas att socialdemokraterna är beredda att ta tag i frågan inför nästa fullmäktige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: