S och MP släpper osthyveln

Idag meddelade Socialdemokraterna och Miljöpartiet i kommunstyrelsen att de tänker avskaffa osthyveln – kravet på en procents effektivisering – på nämnderna i Göteborg. I takt med att ekonomin försämras framträder det absurda i att tvinga alla nämnder att spara en procent varje år som allt mer absurd. Någon gång måste sparandet vara färdigt och reserverna användas.

Ett välkommet besked. Vänsterpartiet har försökt reformera ”enprocentaren” under många år.

Överskottsmålet på en procent har alltid påmint mig om en banderoll vi hittade i ett förråd på en kollogård på Barnens ö när Ung Vänstger höll riksting i början av 90-talet: Sluta Hyvla! – Kollo är ingen jävla ost!

Nu ger S och MP oss rätt. Vem vet, snart kanske de ger oss rätt i att det var fel att uppfylla de borgerligas vallöfte om sänkt kommunalskatt när budgeten för 2008 beslutades i juni 2007?

Om inlägget

Kommunstyrelsen i Göteborg, Politik

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Jöran Fagerlund 04 mars 2009 — 04:26

    Jaha. Aldrig får man vara glad. Jag tolkade in effektiviseringskravet i yrkandet.

    Surt sa räven.

  2. Tyvärr måste jag göra dig besviken Jöran!
    S och MP har inte slopat det en procentiga effektivitetskravet. Förslaget de lägger i KS innebär en budgetjustering som gäller när 30/70 regeln ska träda ikraft för försörjningsstödet. Nu är de så att om nämnden får ett underskott under en procent av kommunbidraget får nämnden stå för detta fullt ut, en så kallad självrisk. Blir underskottet över en procent träder 30/70 regeln in som innebär att nämnden belastas med 30% och kommunledningen 70%. Prognosen för 2009 är att försörjningsstödet kommer att ligga på ca 125 Mkr över budget. För vissa nämnder kan detta vara bra enprocentaren med nämnderna ska ändå stå för 30% ca 38 Mkr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: