Problemet är just det – att allt fortsätter precis som vanligt för DinEls kunder

Det är inget positivt budskap att DinEl ärver PlusEnergis fulel.
Det är inget positivt budskap att DinEl ärver PlusEnergis fulel.

På spårvagnen till Angered läser jag annonskampanjen från PlusEnergi. De stänger ner den 1 april men allt förblir som vanligt eftersom DinEl tar över kunderna i Göteborg. Och det är ju just det som är problemet. Att inget förändras. När Vattenfall drog sig ur PlusEnergi och DinEl AB, helägt dotterbolag till Göteborg Energi AB som till 100 procent ägs av Göteborgs kommun, bildades öppnades fantastiska möjligheter. Staden skulle kunna slippa sälja Vattenfalls kolkraft och kärnkraft.

Därför skrev jag en motion till fullmäktige om att DinEl bara skall få sälja miljömärkt el.

Fullmäktige har antagit ett mål för begränsad klimatpåverkan som säger att år 2050 har Göteborg en hållbar och rättvis utsläppsnivå för koldioxid. Dvs. under 2 ton koldioxid per Göteborgare. Energisektorn är oerhört viktig i detta arbete.

Kommunfullmäktiges mål gäller samtliga verksamheter oavsett om de bedrivs i nämndform eller i bolagsform. Detta är så viktigt att det påpekas extra tydligt i ägardirektivet för Göteborg Energi AB: ” Verksamheten hos energiverken i Göteborg överfördes den 1 juli 1989 till bolag, Göteborg Energi AB (GKH 39/89). Där framhölls bl a att en överföring av energirörelsen till ett helägt aktiebolag får inte medföra att den kommunala energipolitiken undandras den kommunala beslutsprocessen. Energifrågor måste även fortsättningsvis hanteras och integreras i den kommunala planeringen.”

Jag delar inte synen som framförs i Göteborg Energis remissvar på motionen: att det ”är kundens val som är avgörande för vad DinEl kan och skall erbjuda.” Det är det inte als. Det är fullmäktiges mål som skall avgöra vad som skall erbjudas av de kommunala bolagen. Vist skall vi erbjuda olika produkter och ta hänsyn till göteborgarnas önskemål men Göteborg Energi har inget mandat att erbjuda produkter som går stick i stäv med fullmäktiges mål och budget.

Låt oss dock säga att ägardirektivet skall tolkas så att Göteborg Energi får erbjuda kunderna produkter som motarbetar fullmäktiges mål. Då är det extra bekymmersamt att man från bolagets sida gör tolkningen att de 300 000 kunder som idag inte aktivt har valt vill ha något som står i strid med fullmäktiges mål och budget. Den rimliga tolkningen borde vara att eftersom de inte aktivt har valt en produkt som står i strid med budgeten så skall de få den produkt som bäst uppfyller budgetens mål. Dvs. någon av de miljömärkta, inte den standardmix av fulel de får idag.

Det är ju just det som är problemet att inget förändras fastän vi har alla möjligheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: