Freda Fladen och Lilla Middelgrund

Rainbow Warior
Rainbow Warior

Miljöförstörelsen tar inte ledigt bara för att det är röd dag i almanackan. Tack och lov tar inte miljörörelsen ledigt heller. Långfredagen spenderade jag på Greenpeace-båten Rainbow Warior som ligger vid Stenpiren i Göteborg. De hade bjudit in mig i egenskap av ledamot i kommunfullmäktige och miljönämnden för att informera om deras planer på att göra det jobb regeringen borde ha gjort för länge sedan: freda Fladen och Lilla Middelgrund genom att välta ner enorma granitblock. Det skulle omöjliggöra bottentrålning i området.

Isadora Wronski, Greenpeace, Gertrud och Jag ombod på Rainbow Warior.
Isadora Wronski, Greenpeace, Gertrud och jag ombord på Rainbow Warior.

Isadora Wronski tog emot och informerade om deras planer. De skall nu göra en miljökonsekvensbeskrivning och för en dialog med länsstyrelsen huruvida åtgärderna är tillståndspliktig verksamhet eller ej.

Egentligen är det barockt att Greenpeace skall behöva göra detta. Fladen och Lilla Middelgrund är utpekade som Natura 2000-områden och det är regeringens ansvar att freda dem.

Rainbow Warior är en 50-år gammal fiskebåt som köptes 1988 efter att franska agenter sprängde den första Rainbow Warior 1985.
Rainbow Warior är en 50-år gammal fiskebåt som köptes 1988 efter att franska agenter sprängde den första Rainbow Warior 1985.

Naturvård har inte varit regeringens prioritet. Eskil Erlandsson (C) har gång efter annan prioriterat att lyssna på några högljudda jordbrukares kortsiktiga intressen. Att avgiftsbefria djurskyddsinspektionerna är bara ett exempel. Nu vågar regeringen inte ta fighten med EU och det industriella fisket. Inte ens när fiskarnas egna organisationer börjar inse att deras näring kommer att utrotas i samma ögonblick som de sista stora fiskbestånden töms.

Strålande väder på långfredagen.
Strålande väder på långfredagen.

Regeringen måste nu aktivt jobba med fiskefrågan i EU och då börja i rätt ände: de marina ekosystemen. Se till att skapa hållbara fiskebestånd och sedan se hur mycket fisk man kan ta upp utan att beståndet minskar. Börja inte att räkna på hur mycket protein som skall finnas på våra matbord eller hur många som skall jobba inom fiskenäringen. Det blir nästa steg. När vi vet hur mycket fisk haven kan förse oss med kan vi se hur viskall föda kontinenten och hur vi skall skapa jobb i våra kustnära regioner. Svårare än så är det inte.

Svårare är det dock att tro att vi kan få något positivt ut av att vara passiva som regeringen. Så länge det finns en konflikt mellan miljöhänsyn och den inre marknaden förlorar miljön varje gång inom EU.

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: