Är kravet på bostadsförmedling ett steg på väg ner i det populistiska träsket?

Jimmy Fredrigsson ondgör sig på ledarplats i GT den 5 april över ett pressmeddelande Vänsterpartiet skickade om att vi förlorade med 12-1 i kommunstyrelsen trots att 70 procent av Göteborgarna vill ha bostadsförmedling.

Jimmy Fredriksson hävdar att Vänsterpartiet är på väg ner i det populistiska träsket. Risken är låg. Han framhåller ett antal frågor där vi har folket emot oss. En ny älvförbindelse är ett exempel. Jag skulle kunna nämna många fler. Vänsterpartist blir man för att förändra, inte för att vara någon som alla gillar.

Frågorna skiljer sig åt markant. Alternativet till bostadsförmedling är klart: fortsätta med BoPlats Göteborg. Alternativet till en ny älvförbindelse är inte helt klara. Finns det exempelvis pengar till bättre kollektivtrafik i stället? Går det att föra över pengar från Vägverket? Är valet mellan bilväg i Göteborg eller bilväg någon annan stans förstår jag att göteborgarna svarar Göteborg.

Fredrikssons sifferexerscis blir märklig eftersom han hänvisar till en undersökning som säger att 72 procent av göteborgarna vill ha en ny älvförbindelse och 60 procent är emot trängselskatt.

Den undersökningen saknar ju helt relevans eftersom den älvförbindelse Socialdemokraterna nu skall bygga med stöd av de borgerliga skall finansieras just genom avgifter. Det enda sättet att lagligt ta ut dessa avgifter idag är genom skatt. Dvs. samma sak som trängselskatt.

Erfarenheten från Stockholm visar att man måste genomföra ett försök för att verkligen kunna ta ställning till komplexa infrastruktursatsningar i form av en folkomröstning. Det handlar inte om att folk är duma det handlar om att ”Ja” eller ”Nej” till enskilda delar av en komplex helhet kräver ett ordentligt förarbete.

På flera punkter har Jimmy Fredriksson rätt. Populism är ett träsk som skall undvikas. Politik handlar om att stå för sina åsikter och sedan låta folket avgöra vem som skall företräda dem, inte att anpassa sina åsikter för att få fler fina poster och uppdrag.

Vårt pressmeddelande handlar om att vi inte deppar ihop över att vi är ensamma i kommunstyrelsen. I frågan om bostadsförmedling har vi med oss såväl folket som Hyresgästföreningen. Bättre bundsförvanter kan man inte ha. Det stärker oss. Därför står vi ut med att alla andra partier röstar emot.

I flera frågor har vi folket med oss från början. I andra frågor tar det lite längre tid. Just eftersom vi vill förändra och inledningsvis kan ha såväl mäktiga potentater och ledarskribenter som en folklig majoritet emot oss är det extra viktigt att påpeka när vi har folket med oss.

Vi har folket med oss i synen på skatter och välfärden, vi har det i flera miljöfrågor som torskfisket och vi har det inte minst i synen på en kommunal bostadsförmedling i Göteborg.

3 kommentarer

Lägg till →

 1. Herregud vilken osannolikt dålig ledare Jimmy Fredriksson kämpat ihop. Det var inte mycket logik som hängde ihop där.

  • Jöran Fagerlund 14 april 2009 — 22:31

   Han brukar vara skarp. En meningsmotståndare jag respekterar även när jag inte håller med honom. Han har ju rätt om populismens faror.Motståndet mot trängselavgifter kan ju rimligtvis lika gärna tolkas som ett stöd för Vänsterartiets motstånd mot en ny älvförbindelse för bilar.

 2. Bra inlägg i debatten om bostadsförmedling. Vi har motionerat i Mölndal om detta och fått avslag.
  BoPlats Göteborg är ingen höjdare. Då är det bättre att försöka nå fastighetsägaren direkt.
  Lokala bostadsförmedlingar skulle var mer effektivare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: