I kväll smäller det – drabbningen om förnyelsebar energi drar igång

Mitt förslag om att bojkotta Ful-El har anammats av Din El, synd bara att S och Mp var emot.
Mitt förslag om att bojkotta Ful-El har anammats av Din El, synd bara att S och Mp var emot.

I kväll kommer min motion om enbart förnyelsebar energi i Göteborg Energi upp i fullmäktige. Förslaget har mottagits väl av såväl miljöförvaltningen som göteborgarna. Göteborgarna har gillat idén så skarpt att Din El AB har beslutat sig för att alla privatkunder skall få enbart förnyelsebar el. Detta i strid med vad moderbolaget Göteborg Energi skriver i sitt remissvar. Där skriver man:

”I dagsläget ar det 1 1 400 antal kunder som har valt Bra Miljöval, 1 000 kunder har valt Lokal VattenEl och 1 900 kunder har valt Lokal VindEl. Resterande 300 000 kunder har inte gjort något aktivt val. Det ar kundens val som är avgörande för vad DinEl kan och skall erbjuda.”

Göteborg Energi menar att kundens val skall styra, Din El AB menar att man enbart skall få välja på förnybar el, precis som jag föreslår i min motion.

Miljöförvaltningen är genomgående positiv och skriver uttryckligen i sitt förslag som sedan även blev miljönämndens svar:

”Förvaltningen är positiv till förslaget om ett nytt ägardirektiv som bör innehålla uppdraget att energiproduktionen enbart ska bestå av förnyelsebar energi år 2020. Det gäller också att produktionen ska ske där det är mest lämpat oavsett om det är inom kommungränsen eller inte. En viktig förutsättning är dock att energiförsörjningen i göteborgssamhället måste kännetecknas av pålitlighet och robusthet.”

Dessa rader brydde inte den oheliga alliansen av borgerliga, socialdemokrater och miljöpartister om att ändra. Varken i miljönämnden eller i kommunstyrelsen. De vill alltså avslå förslaget att skriva ett nytt ägardirektiv om att Göteborg Energi enbart skall erbjuda förnyelsebar energi år 2020 med motiveringen: ”Förvaltningen är positiv till förslaget om ett nytt ägardirektiv som bör innehålla uppdraget att energiproduktionen enbart ska bestå av förnyelsebar energi år 2020.” Det rimmar illa i mina öron.

Eftersom det är första gången en motion jag har skrivit behandlas i kommunfullmäktige har jag förberett mig extra noga. Det gäller att välja sina argument. I symmerhet som S och Mp tycks resonera annorlundai Göteborg än på riksplanet. Där är vi ju överens om att ersätta kärnkraften med förnyelsebar energi. I göteborgs fullmäktige går tydligen inte den politiska skiljelinjen i energi och klimatfrågor någonstans i mitten utan strax till höger om Vänsterpartiet. Det är bara att ladda kanonerna. I kväll smäller det – låt drabbningen börja.

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Det låter väl bra med förnyelsebar energi ! Är det samma kraft som skall användas flera ggr ? Exakt vad betyder förnyelsebar i detta sammanhang ? Det är ju mkt tjat om energin hit och dit att man blir rent trött på´t.

    • Jöran Fagerlund 24 april 2010 — 20:45

      Förnyelsebar betyder att energin kommer tillbaka och inte tar slut. Vattnet i vattekraftberkets dammar fylls på av sig själv och vinden i vindkraftverken tar inte slut. Man kan också kalla dem flödande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: