Lyckad kvällstidningspastisch

Vänsterpartiet presenterade igår ett nytt material inför EU-valet: en pastisch på en kvällstidning. Jag blev för en tid sedan ombedd av Jesper Weitz på revoulform, som formgivit tidningen, att fotografera Jesper Odelberg.

När Jesper presenterade idén blev jag måttligt förtjust. Kvällstidningspastischer har gjorts av oss och av andra så många gånger tidigare utan att bli speciellt bra. Det har alltid fallit på detaljerna. Ingen, vad jag vet, har orkat jobba fram en hel tidning med alla dess delar. Alla sidor behöver naturligtvis inte vara med men väl de viktiga delarna. Det räcker inte med några tokiga rubriker på framsidan och lite ful typografi.

Jag sade inget till Jesper och jag höll tyst av fel anledning. Egentligen skulle jag hålla tyst för att jag bara blivit tillfrågad om att ta några bilder, inte kommentera konceptet. Det var ändå för sent. Snart tryckning: ”Kan du fixa det över helgen?”

Det var inte därför jag höll tyst. Jag sade inget eftersom jag litar på Jesper, Uje och Jenny brukar lyckas med det mesta – även om alla varningsklockor ringde när Jesper sade: ”det behöver inte vara toppkvalité eftersom det skall vara lite kvällstidningsstuk.”

Det är ju där alla andra har misslyckats: man gör inte en kvällstidning utan en trycksak med ”kvällstidningsstuk.”

Nåväl. Jag behövde inte ens fotografera Jesper Odelberg på nytt eftersom jag hade bilder på honom från ett torgmöte Lars Ohly tillsammans med Ung Vänsters Ida Gabrielsson höll i Göteborg i september 2008.

Jesper Odelberg med en rullstol - och ett tydligt ställningstagande.
Jesper Odelberg med en rullstol - och ett tydligt ställningstagande.

Tyvärr skulle det vara en liggande bild så närbilden med den lilla rullstolen i stjärnan gick bort. Tur att jag kan publicera den här.

Tidningen, som även finns som PDF, blev helt fantastisk. Först är flera viktiga delar på plats som annars brukar saknas: resereportage, fyndiga pyssel, personskildringarna med extremt hårda vinklingar, kultursidan…

Dessutom är detaljerna perfekta. Det har sagts att tidningshuvudet likar Expressen men jag tycker att det påminner mer om Resumé tidigt 2000-tal. Expressen använder ju versaler. Varken Aftonbladet eller Expressen använder Futura i rubrikerna i tidningen men det funkar utmärkt.

Till och med de typografiska felen har Jesper plockat över. Kvällstidningarnas märkliga ”rationalisering” att använda indrag på första raden i ett stycke under en mellanrubrik. Det har hängt med en hårt mallad och programerad typografi sedan övergången till redigering på datorer även om det idag är en busenkel sak att ordna till. Jesper avstår tappert. God grafisk form är inte alltid att  göra rätt.

Till och med annonserna finns med och är länkade till partiets kampanjsajt. Testa t.ex. www.strasbourgladies.com och se vad som händer.

En bra balansgång i EU-kritik och glädje. Vi är inte enbart arga och skäller. Vi har glimten i ögat samtidigt som vi inte viker en tum i den sakliga kritiken. Tidningen länkar samman valplattformen och partiets kommunikationsplan bra. Ett starkt jobb av partiet och jag är stolt och glad över att få ha hjälpt till på ett litet hörn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: