Dags för äkta varor – Mats Eric Nilsson talade på FAH

Mats Eric Nilsson.
Mats Eric Nilsson.

Efter flera år i miljönämnden är jag härdad när det gäller läskiga bilder från inspektioner av restauranger. Journalisten Mats Eric Nilssons bilder och berättelser om tillsatser i mat är läskiga på ett annat sätt.

Mats Eric Nilsson har skrivit två böcker: Den hemlige kocken och Äkta vara.
Mats Eric Nilsson har skrivit två böcker: Den hemlige kocken och Äkta vara.

Bröd som kan ligga ett år utan att mögla. Vaniljglass utan vanilj, kantarellsoppa med bråkdelen av en procent kantareller. Listan över fejkad mat kan göras lång.

Guacamole med en halv procent avocado.
Guacamole med en halv procent avocado.

Det var inte bara producenterna som fick kritik av Mats Eric Nilsson. Även konsumenterna och journalister har ett ansvar. Fokus i journalistiken har i många år varit prisjämförelse och var man hittar den billigaste matkassen. Konsumenterna har hakat på och jagat låga priser.

Innehållsförteckningarna liknar mer beskrivningar till kemisk processindustri än recept.
Innehållsförteckningarna liknar mer beskrivningar till kemisk processindustri än recept.

Ett inspirerade föredrag som gör mig allt mer övertygad om vikten att minska köttkonsumtionen för att få till en vettig livsmedelsproduktion även om det inte är något Mats Eric Nilsson direkt förespråkade i sitt föredrag.

Länkar: Svd, Svd, Svd, Svd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: