Framgång på FAH:s årsmöte

Nästa gång är detta arrangemang klimatneutralt.
Nästa gång är detta arrangemang klimatneutralt.

Den motion om klimatsmarta arrnagemang till Förbundet för Allmänt hälsoskydd, FAH, jag tog initiativ till i miljönämnden i Göteborg fick ett positivt bemötande på årsmötet i Uppsala igår. Styrelsen skrev ett bra svar som i praktiken innebär ett bifall till motionen.

Nu kan vi se fram emot framtida arrangemang som ”så långt som möjligt skall vara klimatneutrala och genomföras med låg miljöbelastning.” Gott så.

Perer Örn
Perer Örn

I övrigt var det en ingormativ konferens dag ett. Peter Örn informerade om delegationen för hållbara städer och deras arbete.

Katarina Pelin, miljödirektör Malmö Stad.
Katarina Pelin, miljödirektör Malmö Stad.

Malmö Stad informerade att de skall bli självförsörjande med energi. Där styr S, V och Mp. Tråkigt att S och Mp inte resonerar likadant i Göteborg.

Henrik Grape pekade på forskning som visar att sambandet mellan ökad konsumtion och lycka bryts vid en viss nivå och vänder nedåt.
Henrik Grape pekade på forskning som visar att sambandet mellan ökad konsumtion och lycka bryts vid en viss nivå och vänder nedåt.

Henrik Grape, präst och ansvarig för Svenska Kyrkans klimatarbete pratade dels om kyrkans eget arbete, dels om funderingar kring konsumtion och hållbarhet.

Det var informativt att höra kyrkans konkreta arbete men när han kom in på livsstilsfrågorna och livskvalité blev det uppenbart att religiös metafysik inte har något att tillföra mänskligheten. Inte minst när man diskuterar miljö och natur framträder med all önskvärd tydlighet hur futtiga religiösa sagor och skapelseberättelser är jämfört med verkligheten och den natur som finns runt omkring oss.

Annonser

3 Comments

Lägg till →

 1. Jöran Fagerlund 05 maj 2009 — 11:12

  Nås idag av nyheten att de som går i kyrkan i USA i större utsträckning är benägna att förespråka tortyr än de som inte gör det. http://www.cnn.com/2009/US/04/30/religion.torture/

  Slutsatsen blir att man skall hålla kyrkan och kyrkobesökare på armlängds avstånd från värdegrundsfrågor och moral annars riskerar vi att hamna riktigt snett.

 2. Henrik Grape 02 maj 2009 — 23:02

  Hej!
  Kul att du kommenterade mitt inlägg på FAH, men jag tror att du underskattar vad religioner kan medföra för påverkan av skeenden som innebär förändring.
  Det är ju svårt att förneka att religioner världen över har påverkat rätt mycket under de senaste årtiondet och det har inte alltid varit till det bättre. Om det nu är så att religioner kan bidra till att skapa en hållbarare och rättvisare värld vore det väl dumt att inte ta med det i arbetet för en hållbarare värld. Sen tror jag inte att bara naturvetenskapen kan rädda oss och miljön. Vi måste få med värdesystemen också!

  • Jöran Fagerlund 04 maj 2009 — 15:11

   Hej.

   Kul att du hittade min blogg. Jag håller med att vi måste ha en värdediskussion kring miljö och rättvisa. Problemet är ju att kyrkan och andra religiösa samfund i stort sett alltid hamnar på fel sida i dessa diskussioner. Kyrkan har i alla tider försvarat klasssamhället, slaveriet och kvinnans underordning. Kyrkan har ju alltid kommit över på rätt sida ytterst sent, om ens då, i dessa frågor.

   I modern tid har tron att människan är skapad av gud till guds avbild haft oerhört negativ inverkan på relationen människa natur. Som skapelsens krona har människan sets som överordnad naturen och inte en del av den.

   Vist skall vi ha med värdesystemen i diskussionen om den hållbara utvecklingen men då måste vi hålla de religiösa värdesystemen i allmänhet, och de kristna i synnerhet, på armlängds avstånd. Annars hamnar vi riktigt snett och har inga möjligheter att skapa en hållbar värld där allas lika värde respekteras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: