Historien tycks ha frikänt mig – frukt är godis

Äpplen, päron, bananer och kiwi?
Äpplen, päron, bananer och kiwi?

När jag var liten fanns affischer på Vikaskolan uranför Falun med texten frukt är godis. Syftet var, fick jag senare förklarat för mig, att få mig och mina kamrater att äta mer frukt. Kommer inte ihåg vem som var avsändare. Någon måste ha tänkt till: barn gillar godis därför för vi över de positiva konnotationerna hos godis till frukt.

Problemet var att jag tänkte tvärt om. De som brukar informera om kostråd på affischer – minns ni matpyramiden – gillar inte godis. Enligt dem skall man äta mindre godis. Följdaktligen drog jag slutsatsen att frukt, om det nu är godis, också var något jag skulle äta mindre av.

Nu har Christer Enkvist, överläkare i Trollhättan och medicinsk ­rådgivare vid Västra Götalandsregionen, dömt ut fruktkorgar på DN-debatt. Logiken är enkel: frukt innehåller socker, av socker blir man fet och får diabetes. Historien tycks ha frikänt mig. Jämrans osis att livsmedelsverket ger Enkvist svar på tal. Säg den lycka som varar för evigt. Jag är tillbaka på ruta ett – utanför matsalen i Vikaskolan – och skäms över att inte ha förstått tre enkla ord: ”frukt”, ”är” och ”godis”.

Egentligen gjorde jag inte ett logiskt felslut. Jag var dock orolig för att andra barn skulle missförstå affischen och tro att godis är nyttigt eftersom fukt är nyttigt och därmed äta godis istället för frukt. Kanske är det så jag skall utkräva hämnd: köpa en stor påse godis och äta med gott samvete eftersom det trots allt är frukt och det har ju livsmedelsverket slagit fast är nyttigt.

Länkar: DN, SvD, Svd, Svd, Svd,

Om inlägget

Reklam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: