Glada vego-nyheter tempe från havre

Då och då har jag ätit riktigt god tempe i Japan. Tempe görs från sojabönor som tofu, men till skillnad från vid tofurfamställning används hela bönan. Ursprungligen kommer ursprungligen från Indonesien. Lyckan spred sig i mig häromdagen när TV4 visade ett inslag om att tempe kan skapas från havre. Det kan bli resultatet av en doktorsavhandling av Charlotte Eklund-Jonsson vid Livsmedelsvetenskap på Chalmers. Härligt, vi behöver fler köttsubstitut från lokala råvaror.

Ett nytt vegetariskt livsmedel, som ger ett högt järnupptag och har en bra proteinsammansättning är precis vad världen behöver.

Havretempe är, enligt ett pressmeddelande från Chalmers,  dessutom en fullkornsprodukt med ett högt innehåll av folat. Att fullkorn minskar risken för hjärt/kärlsjukdomar är medicinskt vedertaget, och man tror att det också skyddar mot åldersdiabetes och vissa former av cancer. B-vitaminet folat är den naturliga formen av folsyra, och behövs bland annat för normal fosterutveckling.

– Tempe är tänkt för vegetarianer, men också för människor som vill äta mindre kött av till exempel miljöskäl, säger Charlotte Eklund-Jonsson i pressmeddelandet.

– Vi tänkte också på miljön när vi valde att utgå från korn och havre, som passar bra att odla i Sverige och därmed inte kräver några långa transporter, fortsätter hon.

Tempe är en gammal naturlig tillverkningsprocess, precis som bröd. Hoppas att det går att få till även havretempe utan tillsatser och kemikalier.

Länkar: veggiemind.com, TV4,

Annonser

6 Comments

Lägg till →

 1. Lät intressant det där! Hoppas på många fler alternativ till kött så att även folk som tycker att kött är gott kan välja vego utan att känna sig missnöjda med smakupplevelsen 🙂 Nog för att jag tycker att all vegomat är god men inte alls som tycker det. Många vill nog ha köttsubstitut för att vilja välja vego.

 2. Kristofer Palmestål 04 juni 2009 — 09:05

  Läste artiklar nu, det skulle väl kanske gå att göra själv om man fick tag på svampsporer/levande svamp och en bra instruktion. Men det blir nog att vänta tills halvfabrikaten finns i affären.

  För övrigt så tror jag att det finns en enorm outnyttjad potential i att framställa näringsrika, goda vegetabiliska matvaror från relativt vanliga ingridienser. Men det behövs denna typ av forskning och kanske en experimenterande och nyfiken amatörrörelse för att få fram dem. Jag skulle gärna se mer politisk stöd för denna utveckling.

 3. Kristofer Palmestål 04 juni 2009 — 08:56

  Coolt, kan man tilllaga det sälv?

 4. Hej igen
  När du kommer till Malmö så gör ett besök i en affär som heter Astrid och aporna. De har mycket köttsubstitut, vad sägs om julskinka utan rumpa!
  vänligen, Eva-Marie

 5. Hej
  Så himla bra.
  vänligen, Eva-Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: