Verklig valfrihet för de äldre eller valfrihet för vinstdrivande bolag att välja äldre? Rapport från fullmäktige, del 1

Marie Lindén (V) välfärdens och valfrihetens försvarare i Göteborgs kommunfullmäktige.
Marie Lindén (V) välfärdens och valfrihetens försvarare i Göteborgs kommunfullmäktige.

De borgerliga fortsätter sitt korståg mot verklig valfrihet för de äldre. I dagens debatt i kommunfullmäktige upprepade de återigen myten att fler privata aktörer ger mer valfrihet. Det är ju precis tvärt om. Genom att splittra upp olika delar av hemtjänsten på olika utförare minskar ju möjligheten att styra över vardagen. Om en äldre vill prioritera promenader i stället för fönsterputsning och dessa båda tjänster utförs av olika bolag. Hur gör man då?

Marie Lindén (V) och Eva-Lena Fransson (V) debatterade gott mot både borgare och S och Mp, som presenterar ett lightförslag där man skall upphandla tilläggstjänster av icke vinstdrivande företag. Förslaget från S och Mp har stora brister. För det första är det svårt att utforma upphandlingskriterier som baseras på ägandeform. För det andra innehåller modellen samma brister som de borgerligas. Det ger ingen verklig valfrihet för de äldre.

Äldreomsorg är vanligtvis inte mitt bevakningsområde men jag lackade ur när borgarna levererade den ena klyschan efter den andra. Därför satte jag upp mig på talarlistan. Med en utpräglad profilering och marknadsföring handlar valfrihetsreformerna inte om valfrihet för de äldre utan om valfrihet för bolagen att välja de gamlingar de kan tjäna mest pengar på.

Uppdatering: GP kommenterar debatten på ledarplats 13 juni.

En kommentar

Lägg till →

  1. Att folk s ka få tjäna pengar på sjuka och gamla är upprörande. Läkemedelsindustrin borde socialiserars omgående. Det är helt uppenbart att läkare och sjuksköterskor borde arbeta ideelt. En läkare kan tjäna 50 000 – 70 000 kr i månaden på sjuka människor – upprörande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: