SABO kryper för EU

Claes Wallenius (V) yrkade bifall till den reservation V och MP enades om i stadgearbetet.
Claes Wallenius (V) yrkade bifall till den reservation V och MP enades om i stadgearbetet.

Sveriges Allmännyttiga bostadsföretag – SABO – beslutade, på kongressen i Luleå, idag att ändra sin ändamålsparagraf i stadgarna. Borta är formuleringar som ”SABO skall främja medlemmarnas intressen” och ”medverka till att utveckla goda bostäder och bostadsmiljöer”. Nu talas om ”professionell, stark och medlemsorienterad bransch- och intresseorganisation som bistår SABO-företagen så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden…” Därefter fyller man på med vackra ord om hållbar utveckling.

De vackra orden har ingen större betydelse när man ruckar på grundtanken att värna den kommunala hyresrätten. Skälen till uppluckringen är rädsla för EU:s direktiv och förordningar. Svenska hyreskapitalister har klagat hos EU-kommissionen på att  allmännyttan var ”konkurrenshämmande”.

I stället för att ta strid duckade SABO för EU och anpassade sina stadgar. SABO duckade så lågt att de nu kryper och har rensat ut allt som kan påminna om allmännyttiga principer. En total eftergift för Michaël Kocks utredning EU, allmännyttan och hyrorna.

Claes Wallenius (V) från Karlstad yrkade bifall till reservationen som Ann-Mari Engel (V) hade  skrivit tillsammans med Miljöpartiets Anders Erkéus. Kongressen beslutade dock att bifalla det urvattnade förslaget. Ann-Mari och Claes gjorde vad ni kunde och det skall ni ha ett stort tack för.

Kongressen tog ett uttalande om vikten att även hyresgäster kan ta del av de ränteavdrag och ROT-avdrag som ägare av småhus kan ta del av. Bra så.

David Orr, ordförande CECODHAS.
David Orr, ordförande CECODHAS.

David Orr, ordförande för SABO:s europeiska motsvarighet CECODHAS, höll ett intressant föredrag om EU och allmännyttan. CECODHAS är en fransk förkortning för European social housing liason committee. Där ingår 45 medlemmar i 19 länder med 4000 företag som förvaltar 25 miljoner hyresbostäder.

– Jag gillar egentligen inte vårt långa namn. Housing Europe är bättre men CECODHAS har fått fäste i EU så vi behåller det så länge, sade David Orr.

Han berättade att hans föreställning om EU var att det i Bryssel fanns en enorm byggnad med långa korridorer med identiska rum med identiska möbler och i varje rum en byråkrat.

– När jag första gången var i Bryssel insåg jag att det var percis så.

"I EU finns 25 bås för tolkar i varje rum men den viktigaste översättningen, som ingen talar om, är 'europeiska' den språkdräkt EU-byråkraterna ikläder alla beslut och regelverk oavsett vilket språk det översätts till."
”I EU finns 25 bås för tolkar i varje rum men den viktigaste översättningen, som ingen talar om, är ‘europeiska’ den språkdräkt EU-byråkraterna ikläder alla beslut och regelverk oavsett vilket språk det översätts till.”

EU saknar, enligt David Orr, förståelse för andra organisationsformer än myndigheter och bolag.

– Att det skall finnas något som kommunala bolag eller stiftelser som förvaltar lägenheter för att skapa ett bra boende är helt främmande, fortsatte han.

Namnet till trots ingår inte Social housing i CECODHAS vision.

– Det är en juridisk term som EU förstår men många, inte minst de svenska medlemsföretagen, jobbar med något helt annat än det social housing innebär i många länder.

Visionen inleds så här:

”We, not-for-profit, public and co-operatives housing providers, have a vision of a Europe which provides access to decent and affordable housing for all in communities which are socially, economically and environmentally sustainable and where all are enabled to reach their full potential.”

– Man får helt olika svar om den grundläggande frågan är ‘hur många lägenheter behöver vi bygga de närmsta åren’ jämfört med ‘vad krävs för vår stad skall bli en plats där alla kan nå sin fulla potential i en ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar utveckling.

Då räcker det inte att bara planera ett antal bostäder. Det handlar om att fördela rättvist och skapa arbeten. Det handlar om att bryta den ojämställda tillvaron och investera för en ekologisk omställning. För SABO och dess medlemsföretag handlar det om att ”medverka till att utveckla goda bostäder och bostadsmiljöer” snarare än att vara en ”professionell, stark och medlemsorienterad bransch- och intresseorganisation som bistår SABO-företagen så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden…”

Därför var stadgeändringen ett tragiskt och fegt beslut.

4 kommentarer

Lägg till →

  1. Jo, mjag var ju en av reservanterna i stadgeutredningen. Den genomröstade varianten lades på bordet av VD på det allra första mötet, och sedan hände inte så mkt. Annat än att reservanterna inte fick åka på kongressen och inte ens vara med när styrelsen spikade utskicket, varvid reservationen lyftes ut ur stadgehäftet. Här ett reportage från kongressen:

    http://www.bofast.net/1/1.0.1.0/17/1/?item=art_art-s1/677&group=art_art_grp-s1/20

  2. BRA att du bevakar och skriver om det här! SABO har fullständigt kapitulerat, tyvärr… har helt tappat tron på deras vilja att alls värna den allmännyttiga modellen.

    • Jöran Fagerlund 12 juni 2009 — 22:04

      Jag tror att du har rätt, tyvärr. Många tycks se allmännyttan som vilka företag som helst. Det är skillnad på att vinstmaximera och att ha god ekonomi för att man vill uppnå ett större syfte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: