Bilderna från Yankee Stadium gör mig alltid vemodig

Dommaren skulle ha brutit matchen efter första golvningen.
Domaren skulle ha brutit matchen efter första golvningen.

Idag är det exakt 50 år sedan blev Ingemar Johansson världsmästare i tungviktsboxning. En fenomenal prestation. Kanske den största i svensk idrottshistoria. Idag skrivs spaltmeter om matchen och jag instämmer i hyllningskören men varje gång jag ser bilderna från Yankee Stadium fylls jag av vemod.

Jag vet inte vem jag tycker synd om, Floyd som gång på gång blir nerslagen eller Ingo som med något förvirrat i blicken slår ner Floyd gång på gång. Fram till den första knocken är det en fantastisk match. Där skulle domaren ha brutit matchen. Om jag förstår dagens boxningsregler hade han förklarats vinnare direkt.

Den andra knocken är mer ett brutalt överfall än idrott. En groggy Floyd irrar mot sin ringhörna när Ingo golvar honom bakifrån. Sedan fortsätter det. Efter sjunde golvningen bryter domaren äntligen matchen.

Det är svårt att förklara mina känslor. Jag upprörs inte över bilderna. Spänningen från matchen och glädjen från alla solskensreportage biter sig inte fast. Allt försvinner i en uppgiven tomhet när smällen i nacken kommer och Floyd golvas för andra gången. Vemod är allt som är kvar.

Ping: GP, GP, GP, GP, GP, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, AB

5 kommentarer

Lägg till →

  1. jo det är sant. han blev så förundrad över svensken så han var tvungen att åka hit och kolla vad det var för konstiga figurer. han gifte sej visst med en svenska till slut oxå… dessutom fattar jag inte varför man ska känna sej vemodig för att Ingo gör sitt jobb i ringen. typiskt svensk töntighet.

    • Jöran Fagerlund 01 september 2009 — 13:42

      Som jag skrev: Jag tycker att Ingo gjorde sitt jobb redan vid första knocken. Det borde regelverket ha gjort också. Matchen var klar där och borde ha brutits och Ingo bli den världsmästare han är.

  2. Märkligt är att som Floyd berättade i en intervju efter matschen att90 % av alla brev som han fick var från svenskar som tyckte synd om honom och gärna ville se att Ingemar fick gå i golvet i retur matchen.
    Det säger en del om hur illa ställt det är med di svenske. Floyd var mäkta förvånad själv.

  3. Ingemar gjorde helt rätt. Domaren däremot felade, han skall enligt reglerna i det läget vända Floyd mot ringen mitt. I det läge Ingemar befann sig fanns inte läge för att ställa sig och fundera, hm… ”Floyd verkar ju inte veta vart han är, då slår jag inte…” För honom gäller i det läget HAN ELLER JAG!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: