Får det nationella samarbetet med S och Mp konsekvenser för politiken i Göteborg?

Peter, Mona, Lars och Maria vill styra landet tillsammans. Vad händer i Göteborg?
Peter, Mona, Lars och Maria vill styra landet tillsammans. Vad händer i Göteborg?

I förrgår besökte oppositionen Göteborg. De presenterade en vision om investeringar för framtiden. Spekulationerna kring vad det detta får för konsekvenser för kommunalpolitiken i Göteborg tog ny fart. Det intressanta är att det mest handlar om Vänsterpartiet vill ingå i budgetsamarbetet eller ej. Andra, minst lika viktiga frågor, lämnas obesvarade.

Kommer samarbetet på riksplanet att innebära att Socialdemokraterna lämnar samarbetet med Centerpartiet och Folkpartiet i regionen? Bildandet av den borgerliga alliansen och det nuvarande regeringsinnehavet ändrade inte C och Fp. Kommer det röd-gröna samarbetet att påverka S? Inget tyder på det idag.

Hur påverkar det rödgröna samarbetet nationellt de kommuner där Miljöpartiet regerar tillsammans med de borgerliga? Det kanske är dumt att slänga sig med obekräftade siffror men jag hörde för något år sedan att Miljöpartiet satt med i borgerliga majoriteter i runt hälften av de kommuner där de ingår i den styrande majoriteten. Det exakta antalet är inte det intressanta. Det intressanta är att Miljöpartiet styr tillsammans med de borgerliga i flera kommuner och inget centralt påbud har gått ut om att detta måste upphöra. Jag tycker inte att ett sådant påbud är önskvärt men jag tycker att det är intressant att se att dessa frågor enbart riktas till Vänsterpartiet.

Viktigast är trots allt det politiska innehållet och där ger onsdagens inriktningsdokument för investeringar positiva besked. Där kan man läsa meningar som:

”Vi i det rödgröna samarbetet vill rusta Sverige för att möta framtidens utmaningar.”

”Att ta ansvar för den offentliga ekonomin innebär också att investera i framtiden och bedriva en politik som minimerar de samhällsekonomiska kostnaderna av den ekonomiska nedgången. Arbetslösheten är ett slöseri. Klarar man inte av jobben, då klarar man inte ekonomin och då klarar man heller inte kvaliteten i vård och skola.”

”Kvalitén i den offentliga verksamheten måste ständigt förbättras.”

”Utvecklingen är inte ödesbestämd, utan beror på politiska prioriteringar.”

”I den ekonomiska situation som vi befinner oss i måste vi värna välfärden och se till att utveckla kvalitén i offentligt finansierade verksamheter. Vi menar att allt som står i vår makt måste göras för att förhindra personalneddragningar.”

Att ständigt förbättra kvalitén i den offentliga verksamheten och att ta ansvar för den offentliga ekonomin rimmar ganska illa med att genomföra de borgerligas vallöfte om sänkt skatt, vilket var det S och Mp gjorde när vårt budgetsamarbete brakade samman.

Att skära ner i välfärden med två procent i skola, förskola, äldreomsorg – faktiskt all verksamhet som organiseras i stadsdelsnämnderna – kan knappast sägas vata att göra allt som står i vår makt att förhindra personalneddragningar. S och Mp genomför dessa nedskärningar, livligt påhejjade av de borgerliga som är överens om exakt samma nedskärningar som S och Mp. Vänsterpartiet var det parti i fullmäktige som gjorde ”allt som står i vår makt för att förhindra personalneddragningar”: vi föreslog en välfärdskrona. Läs om debatten i fullmäktige här och nedskärningspolitiken här.

På ett mer personligt plan gläds jag åt formuleringar som:

”Satsningar på ökad produktion av förnybar energi så som bio-, vind-, våg- och solenergi driver på utvecklingen av framtidens företag. Tidigareläggning av upprustning och modernisering av hållbara transporter på spår är nödvändiga för att vi ska både klara klimatmål och säkra snabba och tillförlitliga kommunikationer. Ny teknik och gröna investeringar i omställning skapar både nya jobb på kort sikt och stärker Sverige långsiktiga konkurrenskraft. På det sättet kan vi tillsammans med övriga Europa vara med och ta ansvar för det globala ledarskapet i den ödesfråga som klimatförändringarna utgör.”

Det kanske innebär att Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstar för Vänsterpartiets förslag om att göra Göteborg Energi och Din El helt fossilfria nästa gång vi föreslår detta.

Att ingå i en styrande majoritet ger oftast större möjligheter att påverka. Självklart skall vi göra allt för att motverka att Jan Hallberg (M) blir näste ordförande i kommunstyrelsen. Allt detta är dock enbart delar av den politiska helheten. Viktigast är dock det politiska innehållet och där behöver Socialdemokraterna och Miljöpartiet leverera betydligt bättre än idag.

Ping: DN, Svd, GP, GT, AB, GP, AB, AB,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Elise Norberg Pilhem 26 juni 2009 — 11:15

    Mycket intressant läsning och analys!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: