Tack för alla fantastiska rutor Kodachrome jag kommer att sakna dig

Läser i bladet att Kodak har beslutat att upphöra med diafilmen Kodachrome efter 75 år. Filmen lanserades 1935. Jag kan egentligen inte klaga eftersom jag övergav filmen för flera år sedan då jag skaffade en framkallningsmaskin som klarade såväl svart-vitt som E-6 och C-41 för dia respektive negativ färgfilm. Dock inte den speciella K-14 som Kodachrome kräver. Några rullar blev det ändå och det var alltid en spännande väntan innan de inramade bilderna damp ner i brevlådan.

I priset på filmen ingick nämligen framkallningen eftersom Kodachrome krävde en speciell process K-14. Tidigare framkallades Kodachrome i Sverige. Under de sista åren jag använde filmen skickades den till Schweiz. Nu framkallas den enbart i USA.

Det är vål fånigt att sakna en film man själv har slutat att använda. Men det är väl som med de där kompisarna man tänker att man skall ringa till men skjuter på det varje gång. De finns i ens medvetande i flera år utan att man ar någon kontakt med dem. Precis som Facebook sopar undan den nostalgin sopar digitalkamerorna bort filmnostalgin. Nu har flera av de vänner jag tidigare inte ringde skaffat sig konto på Facebook. Nu kontaktar jag dem nästan lika sällan men jag läser deras statusuppdateringar.

I det digitala bildflödet finns massor med filter och effekter för att simulera klassiska filmer. Det går att få fram Tri-X klassiska korn och precis som mina gamla vänner bara är ett musklick bort på Facebook är Kodachrome bara ett musklick bort i Photoshop.

Bara känslan av att jag kan plocka fram min analoga kamera och ge mig ut och fotografera med Kodachrome har givit mig en slags trygghet. Det är väl snarare denna fiktiva trygghet jag saknar snarare än sjölva filmen Kodachrome.

Fånigt säger någon. Underskatta inte självbedrägeriets och livslögnens förmåga att ge ökad livskvalité svarar jag.

Ping: E24, Svd, Svd, DN,

Om inlägget

Foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: