Låt inte Göteborg bli ett nytt Hiroshima

Lanternor för fred i Hiroshima på 60-årsdagen av atombomben 6 augusti 1995.
Lanternor för fred i Hiroshima på 60-årsdagen av atombomben 6 augusti 2005.

I detta nu, den 6 augusti kl 08.15, är det exakt 64 år sedan USA fällde den första atom­bomben över Hiroshima. 140 000 män, kvinnor och barn dödades av en enda bomb.
Tre dagar senare, den 9 augusti 1945 fällde USA världshistoriens andra atombomb. Denna gång över Nagasaki. 80 000 män, kvinnor och barn dödades av en enda bomb.
Vi kan hoppas att dessa två atombomber var de sista två som användes i världshistorien. Vi kan också hoppas att Göteborg inte blir en måltavla för en kärnvapenattack. Vi kan dock göra mer än att hoppas. 3 047 städer i 134 länder världen över, varav 11 svenska städer, har slutit sig samman i organisationen Borgmästare för fred vars syfte är att förhindra att deras städer blir måltavlor i krig. Därför har jag författat en motion till kommunfullmäktige. Läs gärna mer om motionen på partidistriktets hemsida.

Fullmäktige måste ta ansvar för göteborgarnas väl

Som en del av fullmäktiges ansvar för göteborgarnas väl och ve bör även vi ansluta Göteborg till organisationen Borgmästare för fred.
Om klimatförändringarna är det allvarligaste hotet mot mänsklighetens överlevnad är kärnvapnen de mest akuta hoten mot mänsklighetens överlevnad. Dagens kärn­vapen­arsenal överstiger 20 000 stridsspetsar. I dagens värld kan vi heller inte utesluta risken för kärnvapenterrorism. Även en mindre kärndetonation i Göteborg skulle få katastrofala följder.
Eftersom 11 städer i Sverige, bland annat Stockholm och Malmö, redan har anslutit sig och de som anslöt sig senast gjorde detta i år bör det inte råda några tvivel om att ett medlemskap är förenligt med kommunal­lagen. Medlemskapet är inte förknippat med några ekonomiska åtaganden eller årsavgifter. Ett aktivt deltagande, vilket är önskvärt, från Göteborgs Stads sida innebär självfallet kostnader.

Jag har flera gånger besökt Hiroshima och Nagasaki, bland annat vid 60-årsdagen 2005. Utställningarna där är nedslående och upplyftande på samma gång. Det är bedrövande att se förödelsen de två bomberna skapade samtidigt som det är glädjande att se kraften i fredsrörelsen.

Vi ses i fredslunden i Vasaparken (hörnet Engelbrektsgatan – Götabergsgatan) i kväll kl. 18!

Ping SvD, SvD, AB, AB, DN, DN, DN, GP, GP, GP, GP

6 kommentarer

Lägg till →

 1. Ikväll? Då missade man det. Tråkigt.
  Men annars – Bra initiativ!

 2. Väl talat kamrat! Ska skicka motionen till vänsterpartiet Trollhättan för inlämning till KF.

 3. Bra initiativ! Det är skrämmande att majoriteten av amerikaner än idag anser det var rätt att fälla atombomberna. Det skulle vara intressant att veta hur många svenskar som gör det.

  På Forum för levande historia kan man läsa artikeln Vad är Brott mot mänskligheten?

  Inte med ett ord nämns atombomberna över Hiroshima och Nagasaki

  http://www.levandehistoria.se/node/1841

  Skrämmande…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: