Fredsrörelsen uttalade sitt stöd för min motion om att ansluta Göteborg till Borgmästare för fred

Martin Smedjeback
Martin Smedjeback

Under minnesstunden för Hiroshima i Fredslunden i Vasaparken igår uttalade deltagarna enhälligt sitt stöd till den motion som föreslår att Göteborgs Stad ansluter sig till Borgmästare för fred jag lämnade in till fullmäktige tidigare på dagen. Det var glädjande och en viktig pusselbit i arbetet att skapa en majoritet för motionen i kommunfullmäktige.

Martin Smedjeback
Martin Smedjeback

Huvudtalare vid mötet var Martin Smedjeback som nyligen frisläpptes efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för att ha försökt avrusta ett JAS-plan. Hela hans tal ligger på Martins blogg.

Trots Barack Obamas positiva initiativ till att minska på kärnvapnen så är kärnvapenhotet ingalunda borta. I en beräkning gjord förra året räknade fredsforskningsinstitutet SIPRI världens operativa kärnvapen till runt 8 400, av vilka nästan 2000 hölls i hög beredskap och var kapabla att avfyras inom minuter.

Området med kanske allra störst risk för kärnvapenkrig är Indien-Pakistan. Enligt den amerikanska samhällsdebattören Noam Chomsky har dessa två länder varit nära kärnvapenkrig två gångar. Jag upptäckte förra året att Sverige kan komma att bidra på ett mycket konkret sätt till ett framtida kärnvapenkrig mellan Indien och Pakistan. I tidningen Pax säger vapenexperten Siemon Wezeman:
– När det gäller Indien, då vet man att de planerar att kärnvapenbestycka sina stridsflygplan. Risken för det är nästan hundra procent. En export av Jas till Indien skulle sträcka sig långt bortom de normala riktlinjerna för svensk vapenexport.

Detta var en av anledningarna till att jag bestämde mig tillsammans med två vänner inom nätverket Ofog att utföra en fredlig avrustning av Jasplan för export. I mars i år gick vi till Saab i Linköping för att oskadliggöra Jasplan innan de kunde exporteras genom att hamra på dem. Vi blev gripna precis innan vi hann fram till planen. Vid gripandet bjöd vi säkerhetsvakter och polis på en chokladkaka för att visa att vi inte hade något otalt med dem eller andra saab-arbetare utan att vi endast var emot verksamheten på vapenfabriken. På vår rättegång i april dömdes vi till fyra månaders fängelse var. För svenskt rättsväsende verkar det en självklarhet att döma oss som försökte stoppa den vapenexport som aldrig borde ha skett enligt riksdagens riktlinjer, men när Saab ganska nyligen anklagades för massiva mutbrott i samband med försäljning av Jas till Sydafrika, Thailand, Ungern och Tjeckien så lades åtalet ner inom kort. Man kan fråga sig om vi är lika inför lagen i Sverige.

Gunnar Westberg, tidigare president för internationella organisationen Läkare mot kärnvapen, ledde mötet i år.
Gunnar Westberg, tidigare president för internationella organisationen Läkare mot kärnvapen, ledde mötet i år.

Mötet leddes i år av Gunnar Westberg, tidigare president för internationella organisationen Läkare mot kärnvapen, eftersom Ingalill Andersson som har lett mötena tidigare var sjuk. Ett femtiotal fredsaktivister från Göteborgs samlade fredsrörelse var på plats i Fredslunden igår. Alla uttalade sitt stöd för motionen. Det känns hoppfullt!

Ping SvD, SvD, AB, AB, DN, DN, DN, GP, GP, GP, GP

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: