Överklassen måste bryta sitt miljöfarliga livsmönster

I eftermiddag är det dags för höstens första samanträde med miljönämnden. Vi skall bland annat avhandla ett inriktningsdokument för 2010 som sedan kommer att ligga till grund för miljönämndens budget 2010.  I ett yrkande föreslår jag att förvaltningen skall utveckla en ny kommunikationsmetod riktad till överklassen i Göteborg för att få dem att bryta sitt miljöfarliga beteendemönster.

Vi har tidigare utarbetat metoder för miljökommunikation riktad till personer med annat modersmål än svenska. Kan vi använda bilder och enkel svenska för att nå mina grannar i Gårdsten kan vi säkert hitta ett sätt att nå krösusarna i Askim också. Det är, när allt kommer omkring, krösusarna och inte mina grannar som förstör planeten mest.

Läs mer i pressmeddelandet på partidistriktets hemsida.

16 kommentarer

Lägg till →

 1. Se där har vi en till som försöker befästa den intellektuella nivån.
  Det behövs inte, jag ser redan att den är låg. Ska man, på samma sätt, tolka att det är typiskt för ung vänster?

 2. Vad då då? Det stämmer att höginkomsttagare beter sig på ett visst sätt, det var enda sanningen i ditt inlägg. Torka dig bakom öronen innan du kommer och kaxar, din jävla ungmoderat!

 3. Nä, just det. Du vet egentligen ingenting om någon men det hindrar dig inte att torgföra dina fördomar. Skåningar är dryga och finnar slåss med kniv och negrer är dumma och höginkomsttagare beter sig på ett visst vis.
  Där har vi den intellektuella nivån.

  • Jöran Fagerlund 30 augusti 2009 — 22:14

   Det är inte fördomar, det är statistik från Naturvårdsverket och en doktorsavhandling från KTH. Så vi kan veta en hel del om höginkomsttagare som grupp utan att veta vad varje höginkomsttagare gör.

   Det har inte med fördomar att göra.

   Bara för att de flesta i gruppen höginkomsttagare beter sig på ett sätt betyder det inte att alla gör det.

 4. Jöran Fagerlund sa:
  ”Höginkomsttagare förbrukar mer ändliga resurser, mer energi och ger upphov till större utsläpp helt enkelt för att de konsumerar mer. De är mer slösaktiga.”

  Skippa de generaliserande fördomarna och ge konkret exempel på hur jag konsumerar mer. På vilketg sätt är jag mer slösaktig?

  • Jöran Fagerlund 28 augusti 2009 — 23:52

   Jag tror inte att vi har träffats och jag vet inte vilken inkomst du har så jag kan inte vara mer konkret än så. Dessutom måste man vara generaliserande för att se mönstren. Om du är höginkomsttagare och beter dig som de flesta höginkomsttagare så genererar du större utsläpp. Läs mer här: http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/978-91-620-5903-3.pdf

   Då är du också målgruppen för den informationskampanj jag föreslår för att du som höginkomsttagare skall sluta bete dig som de andra höginkomsttagarna.

   Om du redan har slutat bete dig som övriga höginkomsttagare är det bara att gratulera.

 5. Här censureras tydligen en del….

 6. Gissar att Priusen du har därhemma går på miljövänlig etanol – närproducerad i Brasiliens skövlade regnskogar av barnarbetare och vidare transporterad med tanker till avlånga Svea rike.
  I övrigt kan det visa sig vanskligt som politiker att generalisera allt för mycket…

  • Jöran Fagerlund 27 augusti 2009 — 22:38

   Inte för att jag vill förringa de problem som etanol har med sig kan ingen påstå att oljeproduktionen genom åren har präglats av respekt för mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och miljöhänsyn.

   Samma krav skall ställas på all produktion: ingens rättigheter skall kränkas.

   Massbilism är inte svaret på framtidens transportbehov, vare sig med biobränslen, el eller bensin.

 7. Jösses vilka barnsliga påståenden. På vad sätt påverkar jag miljön som krösus mest??

 8. Mycket bra. Om man inte talar om klass kan man aldrig komma till rätta med miljöproblemen. Helt rätt retorik, även om slaget om arbetarklassbegreppet går sisådär kan fortfarande alla lätt identifiera överklassen.

 9. Helt rätt! Som fan! (:

  • Jöran Fagerlund 26 augusti 2009 — 16:25

   Föga förvånande blev det avslag i miljönämnden. Lite förvånad blev jag dock att ingen i S eller MP med ett enda ord höll med mitt resonemang. De brukar säga att jag har bra förslag men hittar ofta formella eller tekniska skäl att rösta nej. Nu var det ett helt politiskt motiverat avslag. Man vill helt enkelt inte förändra höginkomsttagarnas beteende. I alla fall inte 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: