Japan byter regering men kanske inte politik

Sorti. Lokala LDP-aktivister med avgående premiärminister Taro Aso på bild.
Sorti. Lokala LDP-aktivister med avgående premiärminister Taro Aso på bild.

Gårdagens val i Japan blev en massiv protest mot premiärminister Taro Aso och det Liberaldemokratiska partiet som med undantag av några månader på 90-talet har styrt Japan sedan 1955. Folk tröttnade på LDP och premiärminister Aso som tog över efter den karismatiske Junichiro Koizumi som ledde LDP till valseger 2005 där LDP skaffade sig egen majoritet med stödpartiet New Koimeto. Den konservative Koizumis politiska framgångar var också det som kostade LDP valsegern. Koizumi och LDP satte företagen framför människorna och lät klyftorna i samhället vidgas samtidigt som arbetslösheten steg. Lägg därtill privatiseringen av posten. Den nyliberala agendan slog helt enkelt sönder LDP’s partiapparat och väckte folks missnöje.

Arbetslösheten i Japan steg, enligt statistik som blev offentlig i fredags två dagar före valet, till rekordhöga 5,7 procent under juli månad. Bland unga beräknas arbetslösheten vara dubbelt så hög. Mellan 2002 och 2007, då den japanska ekonomin växte stadigt, ökade inkomsten för personer i chefsställning med 1,8 gånger. Den genomsnittliga inkomsten för arbetare sjönk under samma period med tio procent, enligt uppgifter som redovisas i DN. Statsskulden ligger på 170 procent av BNP.

Det är fel att kalla LDP för ett folkrörelseparti men stöd i lokalsamhället har varit en grundbult i partiets valarbete. De enskilda parlamentarikerna kan inte driva kampanj på egen hand. Många var besvikna på LDP och ställde inte upp.

Taro Aso har efter det att han övertog premiärministerposten gjort mänger av klavertramp och stött sig med lärare, läkare, gamla och nu senast unga som han uppmanade att inte gifta sig om de inte hade råd.

Uppstickarna och utbrytarna demokratiska partiet DPJ ökade från 115 till 308 av de 480 platserna i parlamentets underhus. Valsystemet är en blandning av enmansvalkretsar och proportionerliga val. 300 platser utser i enmansvalkretsar och 180 proportionellt vilket missgynnar småpartierna. Kommunisterna behöll sina 9 mandat och socialdemokraterna fick 7. Valsystemet gör att vänstern har svårt att bilda ett trovärdigt alternativ i enmansvalkretsarna. Det gör att den japanska vänstern är svag, i alla fall parlamentariskt. Kommunistpartiet är välorganiserat och lyckas ge ut en dagstidning utan en yen i partistöd eller presstöd.

JKP-aktivister i arbete.
JKP-aktivister i arbete.

Även om det var ett missnöjesval fanns politiska skiljelinjer. LDP står för en mer USA-trogen linje medan DPJ vill söka sig mot grannländerna och minska beroendet av USA genom en slags östasiatisk motsvarighet till EU. Båda partierna vill förändra Japans pacifistiska grundlag som förbjuder Japan att skaffa en armé. I klimatpolitiken syns en tydlig motsättning när det gäller ambitionen LDP gick till val på minskningar med 8 procent till 2020 jämfört med 1990 års nivå. DPJ kräver 25 procent. En god klimatretorik var således en valvinnare. Ambitionen är dock för låg om klimathotet skall undanröjas och motverkas av andra vallöften från DPJ: att slopa vägavgifter och bensinskatt exempelvis.

DPJ lovar barnbidrag på närmare 2000 kronor i månaden per barn. Ett förslag som tas emot med blandade känslor eftersom många anser att det är bättre att lägga pengarna på dagis åt alla.

Stärkt arbetstrygghet och lagstiftning mot tillfälliga anställningar var andra valvinnande frågor.

Nya Koimeto, stödparti till LDP, utlovade skattesänkningar.
Nya Koimeto, stödparti till LDP, utlovade skattesänkningar.

Några positiva saker var att valdeltagandet ökade från 67,5 till 69,2 procent. Antalet kvinnor i underhuset ökade från 43 till 54. Ett framsteg men det kan knappast betecknas som något annat än en katastrof att endast 54 av 480 är kvinnor.

Politiska familjer

I Japan finns många politiska familjer och släkter. Premiärminister Taro Aso är sonson till en premiärminister och son till ägaren till ett enormt företag i cementbranschen. Hatoyama är inget undantag, ingen japansk Obama. Han är barnbarn till en tidigare premiärminister och den fjärde generationen i släkten som är politiker. Han valdes in i parlamentets underhus 1986, men då för det styrande LDP. År 1993 bröt han och flera andra sig ur LDP.  I maj i år utsågs han till partiledare för Demokratiska partiet.

Svagt stöd för DPJ’s politik

Den 24 augusti kommenterade Japanska kommunistpartiets ordförande Kazuo Shii en opinionsundersökning angående stödet för JDP’s politik enligt en rapport i partiets dagstidning Akahata.

56 procent av japanerna tror inte att DPJ kommer att föra en politik som innebär någon större förändring. Oppinionsyttringarna skall ses som ett missnöje med LDP snarare än ett stöd för DPJ.

Enligt undersökningen, som Shii, hänvisar till är en klar majoritet emot införandet av ett generellt barnbidrag och slopande av trafikavgifter på motorvägar.

En vanlig förklaring är att det är bättre med utbyggd barnomsorg än barnbidrag och att avgiftsfria motorvägar och slopad bensinskatt går stick i stäv med klimatambitionerna om minskade utsläpp med 25 procent till 2020 jämfört med 1990 års nivå.

JKP satsade på välfärd.
JKP satsade på välfärd.

Hur skall man då se på valresultatet? Det går inte att komma ifrån att det är ett resultat över att många söker sig bort från LDP snarare än till DJP. Stora delar av befolkningen har tröttnat på den förda politiken med utförsäljningar av posten, ”reformer” som gynnar storföretag på människors bekostnad och ökar klassklyftorna. Det är svårt att i dagsläget se att Hatoyama kan vrida politiken speciellt långt till vänster även om alla förslag genomförs. Eftersom de flesta förslagen är ofinansierade är det svårt att se vilka som kan förverkligas. I synnerhet som Hatayama lovade att inte höja skatten.

Precis som i presidentvalet i USA ses alternativet till det rådande som vänster men precis som Barak Obama står Ichiro Hatayama långt till höger om det mesta i den svenska riksdagen.

För några år sedan pratade jag med företrädare för JKP. De ansåg att det viktigaste för japan var att bli ett kapitalistiskt land. Ett normalt kapitalistiskt land med borgerlig demokrati förklarade de. Järntriangeln mellan storföretag, statsbyråkrati och politik måste brytas. Det är svårt att se om JDP mäktar med detta. Att japanska folket visade att det går att byta regering är ett enormt framsteg. Varken JKP eller socialdemokraterna lyckades kanalisera besvikelsen över LDP till ett aktivt vänsterval. Nu återstår det att se om gårdagens historiska steg att vända LDP, byråkratin och storfinansen ryggen nästa val kan bli ett aktivt vänsterval.

Efter 54 års LDP-styre får den japanska vänstern känna sig nöjd med att bara klara det första av parollen ”Byt regering – byt politik”. Den svenska vänstern kan inte nöja sig med mindre än att båda leden uppfylls.

Ping: DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd, AB, AB, AB, EX, GP

Om inlägget

Politik

5 kommentarer

Lägg till →

 1. Hej
  Bra Japan-rapport. Precis vad man behöver när alla medier bara säger samma sak. Synd att kommunisterna inte kunde profitera mer på finanskrisen och bli större. Kanske är det valsystemets fel…

 2. Trevligt med nytt utseende, jag blir dock lite konfunderad över att kommentera-funktionen ligger längst upp. Det är inte naturligt när man läst igenom en text att scrolla upp igen.

  Texten var bra.

  • Jöran Fagerlund 02 september 2009 — 09:00

   Det har jag inte tänkt på. Det är en färdig mall (Theme) jag använder. Kanske får jag byta igen.
   När man klickar på inlägget hamnar kommentarerna underst. Det gör det inte på förstasidan.
   Jag vill egentlign ha en mal där bara en bild och en kort snutt av texten syns på förstasidan.
   Tack för synpunkten.

 3. Tack, precis vad man behövda. Glädjer mig att det finns kamrater som har kompetens att skriva vettiga analyser om länder långt bort när media inte gör det… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: