Chanel på Röhsska museet

Barnen kunde skapa sin egen kollektion.
Barnen kunde skapa sin egen kollektion.

Passa på att besöka Chanelutställningen på Röhsska museet innan den stänger nästa helg. Det är inte många plagg som visas och man kan säkert få en mer heltäckande bild av modeikonen Coco Chanel genom böcker och hemsidor. Den engelska Wikipedia ger en sammanfattad bild av Gabrielle Bonheur som hon egentligen hette. Jag har själv inte sett filmen om hennes liv innan hon blev Chanel.

Den stora upplevelsen är att faktiskt få se plaggen i verkligheten. Även om man inte får ta på plaggen är tyg så pass – om inte taktilt så ändå tredimensionellt – att det är något som går förlorat när man ser dem på bild.

Chanels plagg är exklusiva och precis som de andra stora modehusen står Chanel av idag, och kanske även Chanel själv, för ett designideal jag inte gillar eller står för.  Det är dyrt och de tidlösa ambitionerna till trots tämligen mode och säsongsbetonat. Man kan dock inte ta ifrån Coco Chanel hennes stora betydelse för ett nytt vettigare modeideal. Korsetter, underkjolar och mängder med opraktiska klädlager. En utveckling som effektivt stoppades av Christian Dior med The New Look på 40-talet då de smala midjorna och underkjolarna återvände.

Man kan säkert hitta mängder med invändningar mot Chanels mode precis som mot Karin Larssons kläder och idealhem eller Ellen Keys heminredning och bok Skönhet för alla. Det är en viktig diskussion i vänsterns kulturdebatt hur vi kan undvika en elitistisk syn och samtidigt driva utvecklingen framåt.

Chanels mode var banbrytande och utställningen på Röhsska är väl värt ett besök. I synnerhet som entrén på 40 kronor gäller hela året och på fyra museer till – Göteborgs konstmuseum, Göteborgs Stadsmuseum, Sjöfartsmuseet och Naturhistoriska museet.

Ovärdigt för ett designmuseum. Röhsska borde ha porslin, glas och bestick av någon namnkunnig formgivare.
Ovärdigt för ett designmuseum. Röhsska borde ha porslin, glas och bestick av någon namnkunnig formgivare.

Röhsska Museet är sedan tiden på HDK något av ett hemmamuseum för mig. Det är trivsamt att gå omkring och titta på utställningarna och sedan fika i caféet. Eller till och med ge sig på taccobuffén som självklart också finns med vegofärs. Men det är något som stör mig varje gång jag är på Röhsskas café: porslinet. Arcorocglas och Bauscherkoppar av standardmodell som finns på alla restauranger och skolkök.

Naturligtvis kräver jag inget snobberi, inget exklusivt. Bara att det är något annat. Det kan omöjligtvis vara så att just dessa glas och koppar är de mest optimala. Någon måste ha utvecklat produkterna, gjort en bättre design. När jag äter på Sveriges designmuseum förväntar jag mig god mat serverad på eller i god design. Som det är nu får jag bara god mat.

Ping: GP, GP, GP, GP, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd, ETC,

2 kommentarer

Lägg till →

 1. Hej Jöran,

  Tack för artikel om Chanel, och tack för din kommentar om vårt cafés servis.

  Vi jobbar för fullt att ta fram ett eget porslin en det är dyrt.

  Det porslin vi använder är billigt och mycket går sönder i hantering och med mycket barn i publiken.

  Men jag håller med ”inget exklusivt” men eget och lokalt produserat…kanske det istället blir udda sceond hand…

  • Jöran Fagerlund 22 september 2009 — 12:13

   Tack själv. Vi hade det riktigt mysigt med Tacobuffén. Tre vuxna och tre barn som alla var mer än nöjda. Inget dåligt betyg.

   Kan man inte utarbeta ett samarbete med HDK? Ett examensarbete kanske. Kanske göra mindre serier varje år och ”fylla på” det som går sönder.

   Funderade själv på second hand, men det kanske blir svårt med en rationell förvaring om det är olika format.

   En slags medelväg vore att man har olika set: historiska och samtida som man kan få använda mot en depositionsavgift. Stig Lindberg ena dagen och ett examensarbete nästa dag.
   Tänk om 20 år när man kan gå och äta på framtidens Stig Lindbergs examensarbete från HDK på ert Café. Det vore maffigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: