Ett skepp kommer lastat med solidaritet – Ship to Gaza på Blå Stället i Angered

Mattias Gardell inledde.
Mattias Gardell inledde.

Ship to Gaza bjöd in till möte på Blå Stället i Angered. Mattias Gardell och Monzer El Sabini presenterade arbetet med att förverkliga solidaritetsprojektet att köra en båt till Gaza med utrustning för att bygga upp landet igen efter Israels olagliga angreppskrig.

Man kommer att sälja 10 000 sjömil för 1000 kronor styck. Det skulle ge 10 miljoner kronor till projektet. Till skillnad från andra projekt som Ship to Bosnia som samlade mat och förnödenheter kommer Ship to Gaza att fokusera på just utristning. Exempelvis en soldriven avsaltningsanläggning för att kunna göra havsvatten till dricksvatten.

– En sådan kostar två miljoner kronor och det är det ingen vanlig knegare som har liggande. Det är därför vi säljer sjömil, sade Mattias Gardell.

Baakr Khleifi, som studerar musik på Artisten vid Göteborgs Universitet, underhöll.
Baakr Khleifi, som studerar musik på Artisten vid Göteborgs Universitet, underhöll.

Jag tog tillfället i akt och berättade att Vänsterpartiets motion om att inleda ett vänortssamarbete med Gaza behandlades i kommunstyrelsen idag. Alla andra partier röstade emot. Så även Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vad hade då Socialdemokraterna och Miljöpartiet i kommunstyrelsen att säga om varför man inte vill solidarisera sig med Gaza:

Vi anser att Göteborgs Stads internationella samarbete bör vidareutvecklas inom nätverk, t.ex. Eurocities. Samverkan med enskild ort kan naturligtvis ske, men bör ha uppstått naturligt utifrån nätverksarbete där ramarna och tidslängden är utstakad. Vi arbetar redan idag på detta sätt genom kommunens tidigare beslut angående internationella relationer.

Det är ett bättre sätt än att välja enskilda vänorter, där ramarna är oklara och det i framtiden kan verka ”oartigt” att avbryta ett partnerskap, även om poängen med samverkan har spelat ut sin roll.

Vänortsprogrammen vill vi därför avveckla på sikt och inte utöka med ytterligare ett område.

Det var allt. Ord för ord, rad för rad. Kommunalrådet Helena Nyhus (S) sade i en interpellationsdebatt i kommunfullmäktige om redovisning av direkta anslag till idrott- och föreningsnämnden att ”politik är att vilja”. Då måste även ickepolitik vara att inte vilja. Så enkelt är det: Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Göteborg inte vill solidarisera sig med Gaza och palestinierna. Det var för att Helena Nyhus (S) inte ville att Idrott- och föreningsnämnden skulle se till att två fotbollslag – ett pojklag och ett flicklag – kunde få möjlighet att delta i årets Gothia Cup som hon nekade Helen Engholm (V) hennes lagliga rätt att lägga ett yrkande i nämnden. De vill att vi skall tro att de vill men inte kan. I själva verket är det så att de kan men inte vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: