För en kärnvapenfri värld på Bok & Bibliotek

Gunnar Westberg ordförande för världsfederationen International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW, 2004–2008.
Gunnar Westberg ordförande för världsfederationen International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW, 2004–2008.

25-årsjubilerande Bok & Biblioteksmässan har slagit upp portarna och Yrkesgrupper Mot Kärnvapen var på plats med en monter (H02:22) vid Internationella torget på våning 2. Morgonen ägnades åt att sätta upp datorer och de affischer jag gjort till utställningen.

Halvtimmen innan lunch höll jag och Gunnar Westberg, ordförande för världsfederationen International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW, 2004–2008 en presentation om materialet Lär om Kärnvapen, Materialet består av tre delar: en DVD, som jag har skött den tekniska produktionen av, en hemsida och en studiehandledning.

Vi pratade även om läget i världen idag och på frågan om kärnvapnen kan avskaffas svarade Gunnar Westberg att han är mer hoppfull nu än under de senaste 20 åren. Anledningen är utvecklingen i USA där frågan drivs från två håll.

– Riktiga hökar som Henry Kissinger har insett att USA inte kan behålla sin världsdominans om fler länder skaffar kärnvapen. Därför menar de att det är bäst om alla kärnvapen avskaffas, sade Gunnar Westberg.

– Å andra sidan har president Obama i valrörelsen lovat att jobba för kärnvapnens avskaffande så trycket kommer både från både republikaner och demokrater, fortsatte Gunnar.

På fredag kl. 18.20–19.00 återkommer Gunnar Westberg. Denna gång på Stora scenen tillsammans med Olof Buckard och Jazzmusiker för fred.

Det är klart att kärnvapnen inte avskaffar sig själva. Det krävs en stark folklig rörelse. Fredsrörelsen är idag splittrad. Kärnvapenmotståndet drivs främst av pensionärer eller snart pensionerade. Några ickevåldsaktivister bedriver civil olydnad och protesterna mot USA:s och Israels krig i mellanöstern piskar upp stora protestdemonstrationer som ganska snabbt ebbar ut. Mer tålmodigt ihärdigt arbete krävs. Ett sätt att få upp frågan på dagordningen som jag har försökt att bidraga med är den motion jag har skrivit till fullmäktige att Göteborg skall ansluta sig till organisationen Borgmästare för fred.

Låt inte Göteborg bli ett nytt Hiroshima.

Ping: GP, GP, SvD, DN, AB,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: