Vilket kön har skattesänkningarna?

Idag har jag lämnat in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande om i vems fickor de 450 miljonerna S och Mp sänkte skatten med har hamnat: mäns eller kvinnors. Inspirationen kom från den undersökning partiets lät riksdagens utredningstjänst göra och som presenterades på DN-debatt i somras.

Pressmeddelandet om min interpellation hittas även på distriktets hemsida.

Vilket kön har skattesänkningarna?

Jöran Fagerlund (V) ställer en interpellation med anledning av en undersökning som visar att män tjänar mer på skattesänkningar än kvinnor.

I Göteborg genomfördes en sänkning av kommunalskatten 2008 och den bibehölls 2009. Skattesänkningen genomfördes utan konsekvensanalys utifrån kön trots att kommunfullmäktige i stadens jämställdhetspolicy 2005-12-08 slog fast att man skall ”analysera konsekvenser utifrån kön inför varje större beslut”.

– Någon ordentlig analys av vilka konsekvenser den förda politiken har fått för jämställdheten mellan kvinnor och män har varken gjorts av regeringen eller de styrande partierna i Göteborg, säger Jöran Fagerlund (V).

Vänsterpartiet har bett Riksdagens utredningstjänst (RUT) om hjälp. RUT har analyserat regeringens ekonomiska politik i Statistiska centralbyråns mikro­simulerings­modell Fasit genom urval, och resultatet är häpnads­väckande.

– Enligt RUT har den genomsnittliga årliga inkomstskillnaden mellan kvinnor och män ökat med 12 800 kr sedan 2006. Det motsvarar drygt 1000 kr per månad, fortsätter Jöran Fagerlund (V)

Att inkomstskillnaderna ökar så kraftigt är alarmerande. Bakom de ökade inkomstskillnaderna finns skattesänkningar och nedskärningar som har missgynnat kvinnor. Beräkningarna visar att 57 procent av regeringens samlade skattesänkningar går till män och 43 procent till kvinnor. Den rikaste tiondelen av befolkningen som har tjänat mest på regeringens politik består till 76 procent av män. De har fått 23 procent av skattesänkningarna och haft en exceptionellt god inkomstutveckling (källa: Riksdagens utredningstjänst Dnr 2009:810).

– Jag vill helt enkelt veta hur många av alla de hundratals  miljoner Socialdemokraterna och Miljöpartiet sänkte skatten med som hamnade i mäns respektive kvinnors fickor, säger Jöran Fagerlund.

Kvinnor drabbas på flera sätt hårdare än män av neddragningar i de offentliga välfärdstjänsterna. Som offentligt anställda får de ta konsekvenserna i form av sämre löneutrymme, minskad bemanning och arbetslöshet.

– Samtidigt flyttas omsorgsansvaret över på anhöriga, i praktiken på kvinnor. Regeringen omvandlar på så sätt det arbete som varit professionellt, avlönat och gemensamt finansierat till oavlönade kvinnosysslor. Därmed har man tagit ett kliv tillbaka till de förhållanden som rådde före 1970-talets expansion av den offentliga välfärdssektorn, fortsätter Jöran Fagerlund (V).

Med anledning av detta vill Jöran Fagerlund (V) fråga kommunstyrelsens ordförande.

1      Regeringens politik vältrar över kostnader från stat till kommuner. Hur ser ökningen i behovet av försörjningsstöd i Göteborg ut för kvinnor respektive män?

2      Skattesänkningen 2008–2009 kostade staden i storleksordningen 225–235 miljoner kronor.  Hur många av dessa miljoner hamnade i mäns respektive kvinnors fickor?

3      Hur fördelades skattesänkningarna under 2008–2009, räknat i kronor och ören, för män respektive kvinnor i olika inkomstgrupper (inkomstdeciler)?

4      Hur kommer det sig att skattesänkningen som har kostat staden över 450 miljoner kronor de senaste två åren genomfördes utan analysera konsekvenser utifrån kön trots att jämställdhetspolicyn slår fast att det skall göras inför varje större beslut?

Media: GP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: