Svenska Aikidoförbundet har sett dagens ljus

Delegaterna som bildade det nya förbundet. Lokalen var inte optimal för fotografering eftersom extrem vidvinkel blev nödvändig.
Delegaterna som bildade det nya förbundet. Lokalen var inte optimal för fotografering eftersom extrem vidvinkel blev nödvändig.

Efter 49 år i Sverige har aikido nu ett eget idrottsförbund. På sätt och vis en stor dag. På sätt och vis är det mesta som vanligt. Aikido har under många år organiserats som en sektion inom Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

Gårdagens positiva stämningar och tal om att jobba för svensk aikidos gemensamma bästa tycktes ett tag ha återvänt till revirtänkande och indelning i stilar. Flera förslag att få in skrivningar om all aikido i portalparagraferna lades fram. Det var mycket tal om minoritetsskydd och olika grupperingar. Nu fick dock förnuftet råda och dessa skrivningar blev inte inskrivna i stadgarna. Kvar finns bara två nivåer: klubbar och förbund. Några stilar eller grupper finns inte inom Svenska Aikidoförbundet. Gott så. I förslaget till stadgar hade möjligheten att införa sektioner, som återfinns i SB&K:s normalstadgar, tagits bort. Egentligen sörjer jag det inte. Vi har inget behov av sektioner men jag menar att vi gör det onödigt svårt för oss om vi vill införa sektioner i framtiden eftersom det krävs 2/3 majoritet för att ändra stadgarna. Risken är att det är enklare att bilda stilkommittéer och vi får in oönskade nivåer i förbundet som inte är demokratiskt reglerade med stadgar. Nå, den allmänna uppfattningen var ”den dagen, den sorgen” och det får jag respektera även om jag reserverade mig mot beslutet.

Alla värderas inte lika

Ett stort bakslag för demokratin och allas lika värde var dock att regleringen att klubbar bara kan få tre röster som mest på stämman blev kvar i stadgarna. Det rimliga är att alla medlemmar värderas lika och att klubbarna får en röst per påbörjat 100-tal. För Göteborgs Aikidoklubbs 370 medlemmar betyder det att 169 medlemmar inte räknas. Klubbar med 10-15 medlemmar är inte ovanligt. Även om alla 370 medlemmar skulle respekteras i Göteborgs Aikidoklubb är verkligheten fortfarande den att fem klubbar med tio medlemmar skulle ha fler röster tillsammans. 50 personer skulle ändå vara värda mer än 370. Eftersom jag har svårt att acceptera inskränkningar i principen om alla människors lika värde reserverade jag mig mot beslutet att skriva in begränsningen.

Per-Ola och Janne i samtal över en kopp kaffe och ett glas juice.
Per-Ola och Janne i samtal över en kopp kaffe och ett glas juice.

Ett förslag som kom upp var att man skulle införa ett tak för hur mycket man betalar i medlemsavgift till förbundet. Det är rimligt men olyckligt. Jag menar att det bästa är att alla klubbar betalar för alla medlemmar och alla medlemmar räknas. Eftersom majoriteten inte tyckte så skall jag nog föreslå till nästa möte att man inför ett tak för avgiften (medlemsavgift och försäkring) till förbundet på 201 medlemmar. En enkel löäsnig vore att alla klubbar med 1-100 medlemmar betalar 2500 kronor, 101-200 medlemmar 5000 kronor och 201- medlemmar 7500  kronor eller något i den stilen. Försäkringsavgiften folksam tar ut har inget övre tak men i dagsläget är det inget problem, vi har få klubbar med fler än 201 medlemmar. Kostnaderna för förbundet som klubbarna genererar är snarast per klubb än per medlem. Göteborgs Aikidoklubb med våra 370 medlemmar genererar i stort sett samma kostnader som klubbarna med 15 medlemmar.

En rimlig begränsning är dock att ett ombud inte kan företräda fler föreningar än två. Under åren förbundet hette Svenska Budoförbundet och förkortades SBF brukade det kallas Samla Blanka Fullmakter.

Stadgarna putsades

Det fanns en del inneboende motsättningar i normalstadgarna. Exempelvis nämns suppleanter på ett ställe fastän de inte väljs någonstans. Dessa missförhållanden putsades bort. Vi putsade även formuleringarna kring verksamhetsidén och anpassade den till gällande diskrimineringslagstiftningen. Styrelsen fick också i uppdrag, efter yrkande från mig, att se över dessa skrivningar för att få dem helt vattentäta.

God stämning vid fikat.
God stämning vid fikat.

Stadgarna justerades även på punkten att vice ordförande inte utses av stämman. Jag föreslog att vi skulle välja ordförande och sedan alla ledamöter i en klump och inte heller välja kassör och sekreterare i separata val. Det finns flera skäl till att dessa bör utses inom styrelsen. Vi har haft en del avhopp från styrelsen bland annat ordförande och kassör. I det läget är det viktigt att styrelsen kan utse en ny kassör för att ekonomin skall fungera.

Det kan även bli svårare att hitta en balansera styrelsen med avseende på exempelvis kön om man väljer post för post.

Nu valde vi en stor styrelse med nio ledamöter. Det är otympligt med en så stor styrelse i längden men i detta skede när det nya förbundet skall formeras tror jag att det är bra med många ögon, öron och hjärnor. Jag gratulerar den nyvalda styrelsen och önskar dem lycka till i arbetet.

Tackar för förtroendet

Avslutningsvis vill jag tacka ombuden för förtroendet att välja mig till en av två revisorer för förbundet. Jag hoppas att jag kan bidraga konstruktivt med min erfarenhet.

Om inlägget

Aikido

7 kommentarer

Lägg till →

 1. Oj, jag förstår verkligen inte alls ordningen i kommentarerna här… jag har noll koll på dagens aikidopolitik men får väl önska i största allmänhet lycka till.

 2. jesperberglund 12 oktober 2009 — 11:41

  Jo jag vet det staffan. Men har jag inget jobb så har jag inte råd att åka söderöver flera gånger i veckan även om det är trevligt. Till nästa termin kanske.

 3. En klubb en röst! 😉 Nej, men det var ju skönt att mötet var kreativt och gick bra. Själv spenderade jag helgen med 4 timmars aikidoträning istället, vi hade fullt förtroende för att folk skulle skulle fatta vettiga beslut så vi kunde fokusera på smärta istället (säger jag som en gång i tiden gjorde affischer med ”motion är något man skriver inget man gör” för vår statsvetarförening) 🙂

  @jesper – bara att komma ner till grannbyn söder om dig och träna, du är så jättevälkommen så! (så kan vi bjuda på te och brädspel efteråt) 🙂

 4. jesperberglund 11 oktober 2009 — 22:10

  Som 5 kyu så tror jag det blir problem med instrueringen.

 5. jesperberglund 11 oktober 2009 — 17:00

  Kul.

  Nu ska jag bara hitta ett jobb så jag kan börja träna igen, eftersom det kräver pendling till träning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: