Dags för kommunalt byggbolag när S och MP inte ens når sina för lågt satta mål?

Nu är rätt tid att bygga bostäder.
Ett kommunalt byggbolag skulle få fart på byggandet.

I dagens GP får vi läsa att S och MP sänker sitt redan på tok för lågt satta mål om 2000 nya bostäder per år till 1500. Det låga målet om 2000 bostäder håller jämn takt med befolkningsutvecklingen och gör att trångboddheten och segregationen består. En lägre ambition förvärrar trångboddheten.

Vänsterpartiet föreslog i vår budgetmotion 3000 bostäder varav 1000 i allmännyttan per år. Det skulle minska klyftorna i Göteborg. För att klara detta lanserade jag tanken på ett kommunalt byggbolag i en debatt i fullmäktige för en tid sedan. Owe Nilsson (S) nappade på idén och föreslog att AB Framtiden skulle titta på det. Hur det har gått vet jag inte. När jag föreslog det var det högkonjunkturen som försvårade och fördyrade byggnationen. Det gick helt enkelt inte att få entreprenader till ett rimligt pris. Kommunala projekt konkurrerade med varandra.

Nu är det lågkonjunktur och problemen tar sig andra uttryck. Lösningen tycks ändå vara densamma: ett kommunalt byggbolag. Hade vi haft det på plats hade byggtakten kunnat vara hög i såväl högkonjunktur som lågkonjunktur.

Enligt artikeln säger Owe Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för bostadspolitiken i Göteborg:

– Vi måste vara realistiska. Förseningar, överklaganden och tveksamheter att gå igång med nya byggen gör att vi inte klarar det gamla målet på 2 000 nya bostäder.

Det enda realistiska är väl att öka takten och anstränga sig hårdare om målen inte nås. Annars förvärras ju situationen på bostadsmarknaden och det blir ännu svårare att nå målen i framtiden?

Intressant är också att fastighetsnämnden på eget initiativ skriver om fullmäktiges mål. Har fullmäktige sagt 2000 bostäder är det 2000 som gäller. Det kan inte en nämnd ändra på. Det kan bara fullmäktige göra. Fastighetsnämnden får i så fall påtala svårigheterna att nå målet och be fullmäktige ändra sitt mål.

Kanske dags för en interpellation i frågan?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , Intressant?

4 kommentarer

Lägg till →

 1. Alla regeringar, utom kanske en ren vänsterpartiregering, måste se till att behålla bostadsbristen på hög nivå.
  För skulle det inte finnas någon bostadsbrist skulle alla omvandlade nya bostadsrätter falla i pris.
  Då skulle alla som statsat på att ta över ägandet av den bostad de redan bodde i förlora pengar.
  Vilken regering skulle kunna ta ett sånt beslut? Den finns inte!

  • Jöran Fagerlund 23 oktober 2009 — 21:16

   Förhoppningsvis vågar en vänsterregering detta. Jag när en tanke att föreslå åtgärder för att få bostadspriserna att sjunka i de mest välbärgade områdena i Göteborg. Det är nödvändigt för att bryta segregationen.

 2. Vi har rädda politiker som skrotar många av SBK:s planer. Vi har överklaganden av de planer som har klubbats. Det är där vi måste få en förändring. Rösta fram politiker som vill bygga staden istället för att ängsligt tillmötesgå nimby-gaphalsar.

  Ett kommunalt byggbolag löser inga av dessa problem, skulle bara kosta göteborgarna massa skattepengar att starta upp en sådant företag från noll. Jag hoppas du förstår att konkurrensbestämmelserna inte tillåter att ett kommunalt byggföretag gynnas av kommun och allmännytta.

  • Jöran Fagerlund 23 oktober 2009 — 15:13

   Tanken är ju att byggbolaget skall ligga i Framtiden-koncernen så att allmännyttan slipper upphandlingen och därmed kunna göra det billigare. Det är liten mening med att ha ett kommunalt bolag som skall konkurrera med byggjättarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: