Bra av Jonas Sjöstedt i P1 om uranbrytning

Jonas avtackas på kongressen 2006
Jonas avtackas på kongressen 2006

Jonas Sjöstedt argumenterade mot uranbrytning i Studio ett i P1 idag. Sakligt och med engagemang strimlade han kärknkraftskramarnas argumentation.

Edward Riedl (M) försökte framhålla kärnkraften som en förutsättning för Kina och Indiens utveckling. Att vindkraft inte kan utgöra ryggraden i ett svenskt, och än mindre internationellt, energisystem. Som om kärnkraften skulle kunna det. Uranmängderna är begränsade. Tekniken är dyr och kopplingen mellan atomkraft och atomvapen gör att inte alla länder är lämpliga att inneha kärnteknik.

Tänker man nyktert på det är inget land lämpligt att inneha atomteknik. Varken Sverige eller Iran. Kärnkraften är en historisk parentes. Det är en föråldrad teknik som bidrar till den globala uppvärmningen.  Jag har skrivit om det tidigare här och här och visat lite film här.

I stället för att slösa pengarna på föråldrad teknik är det bättre att investera för hållbar förnyelsebar energiförsörjning. Det ger jobb i hela landet och kan exporteras till andra länder och skapa hållbar utveckling, arbete och välfärd även där. Det är så man hjälper Kina och Indien samtidigt som planeten räddas.

Lyssna på programmet och läs Jonas blogg om hur EU kommer att kontrollera eventuellt svenskt uran. Skriv på den namninsamling Jonas är en av initiativtagare till.

Media: Svd, Svd, Svd, Dn, Dn, Dn, Ab, Ab, AB, Ab, Ab, Svd, DN, DN, DN, EX,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Det är den påstådda goda tillväxten som är vårt problem.

  2. Jag tycker det största problemet i världen är befolkningsökningen. Om man ignorerar medierna i bara 30 sekunder och vågar tänka själv så inser man att där det finns ekonomisk tillväxt finns också en befolkningsökning (inte i alla fall). Inte nog med det. Du kan även se att i linje med matematisk aritmik att det vi anser vara god tillväxt i själva verket är ökade utsläpp och ökat press på systemet.

    Var ska alla ta vägen egentligen? Och på vad ska dessa människor leva på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: