Förbannade älskade plast

En idyll med plastig bismak.
En idyll med plastig bismak.

SVT:s Dokument utifrån handlade igår om plast som slängs och hamnar i haven. Filmen En ocean av plast är deprimerande. Plasten bryts inte ner på riktigt utan bryts bara sönder i mindre och mindre bitar.Plast hamnar i naturen och i våra vattendrag. Som allt annat hamnar det mesta som hamnar i vattnet tillslut i våra hav. Det är abnorma mängder plast som flyteromkring där ute. Djur äter plastbitarna och det mesta stannar i deras magar. Andra djurfastnar i plasttrådar och förpackningar.

Även om vi skulle upphöra med all plasttillverkning idag skulle den plast som redan finns i naturen vara kvar länge. Inte försvinna bara delas i mindre bitar.

Industrin måste ta sitt ansvar och övergå till mer nedbrytbara biologiska plaster. Förpackningarna måste bli smartare. Här finns stort utrymme för god design.Möjligheterna att slänga skräp när man är ute måste förbättras. Trenden att ta med sig mat ut tycks inte minska.

Egentligen är det märkligt hur mycket mat och förpackningar folk kan släpa med sig ut i naturen och till våra stränder och hur lite de är benägna att släpa med sig hem. När det väl är använt är det skräp och man tar inte med sig sopor och skräp på bussen eller i sin bil. Märkligt, men hur skall man förändra folks attityder?Jag tror på att möta folk halvvägs i denna fråga. Rejäla källsorteringsanläggningar i anslutning till våra större stränder och friluftsområden.

Egentligen är systemet med att det är förpackningsindustrin som ansvarar för återvinningsstationerna absurd. Det borde kommunerna göra. Men principen om att förorenaren betalar då, undrar den insatte. Självklart skall den gälla. Jag tycker att kommunerna skall sätta upp de anläggningar som behövs för att ta emot soporna på ett smidigt sätt och sedan ta ut avgifter av förpackningsindustrin för vad det kostar. Industrin skall betala, kommunerna skall bestämma.

Skapar industrin förpackningar som syftar till att mat och dryck enkelt skall förtäras ute är det industrins ansvar att stå för kostnaderna för att ta emot skräpet där förtäringen sker.

Läs mer. Se filmen på SVT-play så länge det går.

Media: Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, DN, DN, DN, DN, AB, AB, EX, GP, GP,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer

Lägg till →

 1. Plast är fantastiskt, men tyvärr börjar våra plastproblem bli oöverstigliga, globalt, regionalt och nu lokalt. Samordning är lösningen: Var i näringskedjan hamnar slutligen plastpartiklarna? De höga plasthalterna, tusentals plastpartiklar per kubikmeter havsvatten, som konstaterats i alarmerande globala rapporter, sedan 10 år tillbaka, har nu upptäckts även i ”våra skyddade vatten”! Sverige insåg inte att problemen med plastsopor var så stora. – Dags att agera NU!

  d2w® kontrollerbar plast (bioplast) kan göras nedbrytbar utan utsläpp av metan. Plasten efterlämnar inga fragment, även nedgrävd i tex en deponi. d2w® kan återvinnas med vardagsplast (se http://www.biodeg.org/position-papers/recycling ), eller förbrännas för energiåtervinning. d2w® kan provas enligt krav ASTM D6954-04.

  Mer information finns att läsa på:
  http://www.switchpac.se/kommun

  ÖSTERSJÖN – ”första havet med rätt plastpolitik”

  Därför har vi också lanserat oss på Facebook. Välkomna att vara med!
  – Nu finns vi där – Miljöpåsen ,,, sprid länken!
  http://www.facebook.com/group.php?gid=102972310204&ref=share

 2. Apropå plast i världshaven & The Great Pacific Garbage Patch i Stilla Havet, en fotoserie från Midway:
  http://chrisjordan.com/current_set2.php?id=11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: