De med de högsta inkomsterna förstör miljön mest och har störst ansvar att ändra sig

Dags att att miljönämnden utarbetar en ny kommunikationsmodell för att nå fram till höginkomsttagare i Göteborg. De göteborgare som har det mest miljöskadliga beteendet är de med de högsta inkomsterna. Naturvårdsverket konstaterar att ”växthusgasutsläppen följer tydligt hushållens inkomster. Ju högre inkomst desto högre utsläpp.” Det vill jag ändra på när Miljönämnden, imorgon onsdag, antar sin budget för 2010. Frågan var uppe på sammanträdet 2009-08-26 när nämnden skulle anta inriktningsdokumentet. Läs mer här.

Trots decennier av miljökommunikation och att höginkomsttagare är de som har störst möjligheter till förändring har överklassen inte förmått att bryta sitt destruktiva beteende och minska sin miljöbelastning. Slutsatsen måste vara att kommunikationsinsatserna inte har nått ända fram och metodiken måste utvecklas.

När jag föreslog detta i samband med nämndens inriktningsdokument den 26 augusti i år röstade alla andra partier nej.

Som jag uppfattade det hakade de andra upp sig på ordet ”överklass”. Ingen förslog att ordet skulle ändras så jag vet inte hur intresserade de andra partierna egentligen är av att förbättra miljökommunikationen. Jag har i alla fall omarbetat förslaget på egen hand och ändrat till ”höginkomsttagare”.

En avhandling från KTH jämför upplevd miljömedvetenhet med faktisk miljöpåverkan i två olika bostadsområden – ett utpräglat höginkomsttagarområde och ett område dominerat av låginkomsttagare – i Sverige och två områden i England. De mer förmögna svenskarna/britterna i undersökningen beskrev sig i allmänhet själva som miljömedvetna och sysslade oftare med återvinning, köpte ekologisk mat och använde tygkasse när de handlade. Handlingar som har blivit symboler för en miljövänlig livsstil. Emellertid tenderade dessa grupper att ha större ekologiska fotavtryck på grund av större bostäder, resvanor och konsumtionsnivåer än de grupper som inte beskrev sig som miljömedvetna.

Utan att förhärliga fattigdom, eller förminska vikten av sopsortering, måste vi i miljönämnden se nyktert på vad som sker och utgå ifrån faktisk miljöpåverkan och faktiska möjligheter att välja annorlunda än idag.

De höginkomsttagare som beter sig som höginkomsttagare brukar har ett miljöfarligt och destruktivt livsmönster. Vi måste hitta metoder att förmå dem att komma ur detta skadliga beteendemönster.

Avslutningsvis vill jag höja ambitionsnivån när det gäller jämställdhetsarbetet på förvaltningen. Jämställdhet och genusfrågor har varit föremål för diskussion och utbildningsinsatser en tid. Jag menar att det är dags att höja ambitionsnivån från ’grundläggande’ till ’fördjupade’ för ledningsgruppen och andra nyckelpersoner.

Yrkandet hittas här. Alla handlingar hittas här. Pressmeddelandet här.

Bakgrund

Miljönämnden har framgångsrikt arbetat med miljökommunikation tidigare. Som exempel kan nämnas tobaksinformation till olika invandrargrupper, miljökommunikation på lätt svenska med bilder samt tillsyn av djur med ägare som har sociala problem

På sammanträdet 2009-08-26 föreslog Jöran Fagerlund (V) att ett pilotprojekt riktat till ett överklassområde i Göteborg skulle initieras. Läs mer här.

Källor
Naturvårdsverkets  rapport 5903 om Konsumtionens klimatpåverkan s. 41

Just Environments, Karin Bradley, Doktorsavhandling KTH, 2009, ISBN, 978-91-7415-228-9, s. 260

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Media: GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, AB, AB, AB, AB, GT, GT, GT, ETC, ETC, ETC,

11 kommentarer

Lägg till →

 1. Louise Pettersson 26 augusti 2010 — 00:24

  Ni har inte funderat på att hålla er till ämnet som faktiskt var överklassens MILJÖPÅVERKAN och ingenting annat. Jag håller med Jöran Fagerlund. Har man goda inkomster och hög utbildning och därmed större möjligheter att välja vad man ska konsumera så borde man också ha resurser att ta ett större ansvar för att minska sin personliga miljöbelastning.

  Sen tycker jag i och för sig också att huvudstrategin måste vara att göra det lätt för majoriteten att agera miljövänligt i stället för att det bara ska vara upp till de individer som orkar eller har möjlighet ändå.

  Ett annat exempel på hur tokigt det ibland tänks kring konsumtion och resursbelastning är de listor som tidvis har gjorts på vilka politiker som har sk ”miljöbilar”. Frågan är i sig ointressant om man inte samtidigt har en uppfattning om hur mycket personen ifråga kör med sin bil. Man tar heller inte hänsyn till hur mycket material som går åt till att producera ständigt nya fordon och köra de gamla till skroten. Har man en gammal rishög som man kör ibland så blir bränsleförbrukningen ändå lägre.

 2. Det du beskriver är ju en truism i sig, mindre inkomster leder till lägre konsumtion vilken alltid är behäftad med ett co2 avtryck oavsett vem det är som konsumerar.

  • Jöran Fagerlund 01 november 2009 — 21:40

   Nja, det är är på sätt och vis en truism men behöver inte vara det. Det är det som är utmaningen: att bryta sambandet mellan höga inkomster och klimatpåverkan. Höginkomsttagare kan använda sina pengar till att bygga vindkraftverk och solceller, konsumera tjänster i stället för produkter och resor etc.

 3. Men om alla ska det lika bra så varför anstränga sig? Om alla hade lika lön så skulle väldigt få starta företag för det är ju betydligt mer ansträngande än att vara löneslav… Varför chansa när man inte behöver. Varför starta ett företag överhuvudtaget om man inte får ut något av det dvs mer pengar än resten. Varför gå till jobbet när man kan sjukskriva sig. Ett land behöver en elit så alla har en motivation att peta eliten och själv bli elit. Kommunismen är testad och det funkade inte. Vi som gör jobbet utan någon som säger till vad du skulle göra så hade du inget jobb. Vem har skapat företaget du jobbar på? Förtjänar han inte något extra för att ha gett dig och andra arbete en lön och en mening i livet? Do not bite the hand that feeds you!

  • Jöran Fagerlund 27 oktober 2009 — 23:49

   Nu är det inga kapitalister som föder mig utan folkflertalet eftersom jag är anställd av kommunen. För övrigt betalar även arbetslösa kommunalskatt. Eftersom elitens livsmönster är ohållbart är det en dålig förebild att sträva efter.

   • En arbetslös betalar skatt men erhåller mer i bidrag än han betalar i skatt!!! DVS netto så betalar han inte något till samhället utan får av samhället. Kolla vilka som betalar skatt till samhället. Det är företag och medelklassen samt punktskatter som drabbar de flesta.
    Kommunismen är testad och det har inte funkat någonstans i världen. Skapar ingen välfärd utan de enda som får det bra av kommunismen är de sk förtroende valda politikerna som kan roffa åt sig. Fantastiskt att man som politiker kan sitta 12 år i riksdagen och sedan få 30 000 i månaden resten av livet.

    • Jöran Fagerlund 28 oktober 2009 — 17:57

     Jo men A-kassan är ju en försäkring vi alla bidrar till med avgifter och skatter. Ingen bränner ner sitt hus bara för att man får ut mer från försäkringsbolaget än man har betalat in i premier.

 4. Stef:

  Hade Jöran fått bestämma hade vi knappast haft någon elit som levde på andras arbete. Det är ”vi” som gör jobbet medan ”de” tar resulatet och ger det till ett fåtal. Ska det vara såhär?

 5. Om du får bestämma hade Sverige varit utan kapitalister och frågan är då vem som ska betala din lön för de arbetslösa och de som inte tjänar pengar kan ju inte göra det. Så bit inte den hand som föder dig. Men du gillar väl att åka snålskjuts på andra hårt arbetande människor. Fortsätt du med mobba alla framgångsrika för du måste i nåogt läge själv ha insett att du inte själv kan göra något konstruktivt med ditt liv och valt en väg där du åker snålskjuts på andra människors hårda arbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: