Naturresurser är en bristvara precis som pengar därför är en koldioxidbudget ett viktigt redskap

Jag skall iväg och protestera mot Marieholmstunneln och sedan diverse höstlovsaktiviteter med barnen så jag gör det lätt för mig och klipper in dagens pressmeddelande:

Vänsterpartiet föreslår i en motion till kommunfullmäktige att Göteborgs Stad skall införa en koldioxidbudget. Fullmäktige behandlar motionen på torsdag, den 5 november. Alla partier, utom Vänsterpartiet, i kommunstyrelsen avstyrker motionen med motiveringen att man inte behöver ännu ett system för mål och uppföljning.

– Det är en helt felaktig tolkning av motionen. En koldioxidbudget tillför inga nya mål. Det handlar om att behandla naturresurser som de begränsade resurser de faktiskt är. En koldioxidbudget passar som hand i handske med stadens styrsystem, säger Jöran Fagerlund (V), ledamot i miljönämnden och kommunfullmäktige i Göteborg.

– Ingen kommer på tanken att säga att stadens resursfördelningsmodell där fullmäktige tilldelar nämnderna pengar för att uppnå fullmäktiges mål strider mot stadens styrsystem. En koldioxidbudget gör samma sak. Fullmäktige säger vad som skall göras och hur mycket koldioxid nämnderna får förbruka för att uppnå målet, fortsätter Jöran Fagerlund (V)

Grundtanken är att man utgår från dagens nivåer och sedan minskar till noll år 2050 men när processen kommer igång kommer ansvaret att tydliggöras och fullmäktige kan komma att omdisponera resurstilldelningen till de olika nämnderna.

– En förvaltning kanske inte kan påverka utsläppen från uppvärmningen av de lokaler man hyr. En budget fördelar det ansvaret. Det är också ett sätt att motverka suboptimering. Dvs. att nämnderna gör det som är billigast och best för dem individuellt men varken billigast eller bäst för staden som helhet, berättar Jöran Fagerlund (V).

Därför menar Vänsterpartiet att det är en metod att stärka nämndernas helhetsansvar för stadens utveckling. Det bidrar också till att se till att investeringar bidrar till verklig omställning och inte leder in i återvändsgränder.

– Det finns en tanke i miljöomställningen att man skall plocka de lägst hängande frukterna först. Enkla åtgärder som leder till besparingar. Exempelvis släcka lampor, tilläggsisolera eller sparsamt körsätt. Med en koldioxidbudget blir det enklare att veta hur mycket resurser man skall lägga på sådana åtgärder och hur mycket man skall lägga på investeringar som bryter fossilberoendet, förklarar Jöran Fagerlund (V)

– Jag är lite förvånad över mottagandet från de andra partierna. I synnerhet att Miljöpartiet delar de borgerligas och socialdemokraternas syn att de enda resurser man anser är begränsade nog att de är värda att budgetera är pengar men inte naturresurser, avslutar Jöran Fagerlund (V)

Motionen hittas här.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: