Klena besked från Kia Andreasson (MP) om vad majoriteten mer vill göra än de redan gör när Göteborg inte når sina egna miljömål

Med anledning av att Göteborg hamnade på plats 29 i tidningen Miljöaktuellts rankning av Sveriges kommuner interpellerade jag till kommunstyrelsens ordförande om vad de vill göra mer på miljöområdet än de redan gör. S och MP skriver i sin budget de högtidliga orden: ”Göteborgs Stads verksamheter ska bidra till att göra vår stad till en av världens mest progressiva städer på miljöområdet.”

Anneli Hulthén (S) lämnade till Kia Andreasson (MP) att svara. Svaret var klent. Förutom att räkna upp vad de redan gör svarade hon att hon var beredd att göra allt som är bra för miljön och klimatet. På mina upprepade frågor om vad detta kan vara räknade hon upp vad som redan görs. Det enda nya är en klimatstrategi. Gott så, men vad har S och MP för tankar kring detta? Vilka ingångar ser de?

Det faktum att stadens eget uppföljningssystem Miljörapport 2008 konstaterar att flera egna miljömål inte kommer att klaras gör inte att S och MP är beredda att återuppta diskussionen kring några av Vänsterpartiets förslag. Jag nämnde:

• Att ompröva K2020 till en plan för att minska biltrafiken i stället för att öka den. Kia ansåg att det inte behövs och att biltrafiken skall öka.

• Mina förslag att få överklassen att minska sin miljöbelastning.

• Göra Göteborg Energi och Din El fossilfria.

Senare i kväll skall vi prata om mitt förslag att inför koldioxidbudget för stadens verksamheter. Även då är MP och S emot. Frågan kvarstår, vad vill ni göra mer när det ni redan gör inte räcker? Göteborgarna och världens fattiga förtjänar ett svar.

Kia avfärdar våra förslag som orealistiska. Man får vända på perspektivet. I vad består realismen i att vilja göra vår stad till en av världens mest progressiva städer på miljöområdet om vi inte ens är bäst i Sverige. Hur realistiskt är det att inte göra mer än man redan gör när det man gör inte ens räcker att nå sina egna klimatmål?

Någon gång måste man inse att det enda realistiska, för att motverka klimatförändringarna, är att göra det som avfärdas som svårt eller orealistiskt. Det är till och med så att det enda realistiska i dagsläget är till och med att kräva det omöjliga.

Skulle människor inte genom historien ha krävt ”det omöjliga” skulle slaveriet aldrig ha avskaffats, rösträtt aldrig införts och Neil Armstrong skulle aldrig ha tagit det där stora steget för mänskligheten på månen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: