Göteborg hedrade kristallnattens offer

IMG_1880Ett par hundra demonstranter slöt upp på Göteplatsen för att hedra nazismens offer under kristallnatten för 71 år sedan i en demonstration till Gustaf Adolfs Torg. Arrangörer var Göteborgs Nätverk Mot Rasism tillsammans med asylrörelsen.

Natten mellan 9  och 10 november 1938 i Tyskland attackerade  beväpnade grupper från nazistpartiet judiska hem och butiker. Ett hundratal judar dödades, 20 000-30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes och över 7 500 butiker vandaliserades.

Från Vänsterpartiets sida har Johan Zandin skött det mesta av förberedelsearbetet.

Här följer talet från Vänsterpartiets representant.

Natten till den 9 november 1938 iscensatte den tyska nazistregimen en landsomfattade pogrom mot landets judiska befolkning. Nazisterna slog sönder judars butiker och hem, och överallt i de tyska städerna låg krossat glas på gatorna som glittrade som kristall i månskenet. Men kristallnatten handlade inte bara krossat glas. Tusentals judar misshandlades, mördades och deporterades till koncentrationsläger.

Det har sagts att kristallnatten var början till det folkmord som nazisterna bedrev mot judar, men också romer och andra som senare nådde sin kulmen under andra världskriget.

Nazisternas illdåd visade med all önskvärd tydlighet vad rasismen innebär då dess ord sätts till handling. Och efter kriget talades det om att dra historiska lärdomar och att rasismen aldrig skulle få blomma ut så här igen.

Hade det blivit så då hade vi inte behövt vara här idag. Men tyvärr har inte alla lärt sig av historien. Rasismen lever kvar även om den ibland ser annorlunda ut idag jämfört med då. Idag pratar inte rasisterna lika öppet om ras och Idag är det inte judarna i första hand som är måltavla för rasistiska och främlingsfientliga grupper. Istället är det utomeuropeiska invandrare och i synnerhet människor som kommer från den muslimska delen av världen som blivit måltavla för rasistiska och främlingsfientliga grupper som t ex Sverigedemokraterna.

Idag är det särskilt viktigt att blicka tillbaks på historien och den tid då nazisterna grep makten därför att vår tid inte är helt olik 1930-talets Tyskland. Den globala kapitalismen hade då som nu kraschat p.g.a. den giriga finansvärlden ansvarslösa spekulationer.

Precis som nu ledde den ekonomiska krisen till arbetslöshet, fattigdom och ökade missförhållanden. Och precis som nu så var det inte de som orsakade krisen som fick betala den utan vanliga hårt arbetande människor.

Och det är just i sådana tider som rasister och främlingsfientliga grupper mår som allra bäst. De vet att då många människor känner oro och frustration så är det som lättast att sprida rasistiska lögner och måla ut det främmande som något farligt och som orsaken till de samhällsproblem som finns.

Den kris vi nu befinner har förvärrats av den borgerliga regeringens politik. Regeringens högerpolitik har syftat till att urholka den gemensamma välfärden och detta har lett till ökade klassklyftor och en utbredd otrygghet bland många redan utsatta människor. Lika illa är att regeringen dessutom infört hårdare tag mot invandrare genom att ställa allt strängare och diskriminerande krav, vilket också kan ses som eftergift gentemot de främlingsfientliga krafter.

Jag säger inte att den borgerliga regeringen har för avsikt att sprida rasism och främlingsfientlighet men de indirekta konsekvenserna av deras politik har inneburit en grogrund för rasism. Just därför att de slår så hårt mot arbetarklassen och de som är utsatta i vårt samhälle.

Det är just i sådana här stunder som vänsterpolitik är som allra viktigast. Därför att bekämpa rasismen betyder inte bara att jobba mot rasistiska rörelser utan att också underminera grogrunden för dess framväxt. Detta kan vi endast göra om vi skapar ett jämlikt och solidariskt samhälle där alla människor kan känna sig trygga och där solidaritet och sammanhållning för blomma. Det är också Vänsterpartiets mål!

Nästa år är det val! Och detta val är kanske viktigare än vanligt eftersom det handlar inte bara om ett val mellan höger och vänster utan även om ett val med eller utan rasister i riksdagen. Det är viktigt att arbetarrörelsen och andra progressiva krafter enar sig och tillsammans kämpar mot inte bara mot rasistiska rörelser utan också bekämpa rasismens grogrund som frodas i högers klassamhälle. Endast då kan vi vinna och bygga ett mänskligare, jämlikare, mer demokratiskt och tolerantare samhälle. Ett samhälle där rasism och rasisterna vantrivs.

Ping: GP. DN, DN, Svd, Svd, GP, ABIntressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

6 Comments

Lägg till →

 1. 300 skrev GP och deras skribent gick före avgång bra fotograf kvar.
  3 oberoende räknare från tre olika organisationer fick alla mellan 450 och 520 så jag tror nog att 500 är närmare än 300.

  • Jöran Fagerlund 13 november 2009 — 22:32

   Jaha, det var värst. När jag räknade lite grovt och de jag pratade med kom till liknande slutsatser. Nåväl jag tänker inte göra någon affär av det. Var det 500 så var det. Tack alla som kom oavsett hur många vi var.

 2. Bra! Men hur får du 71 år sedan till 63 år sedan?

  • Jöran Fagerlund 13 november 2009 — 22:25

   Gammal vana höll jag på att säga. Jag höll ett tal 2001 där jag körde ett liknande resonemang som en av talarna på Götaplatsen. Tänkte väl på mitt eget tal när jag skrev. Det var ju sent på kvällen.
   Har ändrat nu. Tack för korrekturläsningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: