Starkt stöd för Kvibergs marknad från Vänsterpartiet Angered

Marie Lindén

Signalerna från kvällens medlemsmöte  för Vänsterpartiet i Angered var tydliga: rädda Kvibergs marknad! Påpassligt nog var Vänsterpartiets kommunalråd Marie Lindén på plats. Hon lovade att ta tag i frågan i stadshuset. Med tre ledamöter i fullmäktige kan vi nog driva frågan som en interpellation.

Argumenten är enkla. Kvibergs marknad är en viktig mötesplats för folk och erbjuder en möjlighet för många att sälja grejer. Inte minst andrahandsförsäljning är en viktig del i en kretsloppsekonomi. Här finns även möjlighet till försäljning av lokalt producerade varor.

Said Hussain

Marie Linden var egentligen på plats främst för att tala om Valet 2010 och våra strategier för att vinna Göteborg. Marie berättade en hel del om gårdagens möte med Lasse Ohly.

De diskussionerna var givande även om det var lite för kort om tid för att vi skulle kunna bli konkreta men kvällens diskussioner var en bra grund för kommande diskussioner.

Med på mötet var även Said Hussain, ordförande för föreningen Rädda Kvibergs marknad. Han framhöll marknadens sociala funktion.

Hans Cederberg

– För många är Kvibergs marknad ett sätt att umgås och träffa vänner, sade Said Hussain.

Även Hans Cederberg som är den som hyr lokalerna i Kviberg av det kommunala bolaget Higab och sedan i sin tur hyr ut platserna till försäljarna. Han berättade om hur kommunen konsekvent prioriterar Gothia Cup framför Kvibergs marknad.

– Gothia Cup är två veckor per år. Kvibergs marknad har öppet 52 veckor per år.

Det är klart att det borde gå att ge utrymme för Gothia Cup under ett par veckor per år.

Styrelsen tog på sig att jobba vidare med frågan och hålla kontakten med Marie i stadshuset och oss som sitter i fullmäktige.

Sist på mötet kom vi igång med nomineringsarbetet inför vallistorna. Den lilla tid som fanns kvar på mötet ägnades åt en grundlig formaliadiskussion för att kunna göra ett gott jobb på nästa möte den 2 december. Vi beslutade att enbart nominera egna medlemmar från grundorganisationen i Angered till fullmäktigelistan och att vi skulle fokusera på fem nomineringar.

Mer om Kvibergs marknad: GP, GT, Metro, Vårt Göteborg, SR. Fler bilder från kvällens möte:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Ping: GT,

Annonser

7 Comments

Lägg till →

 1. Jag hoppas att Kviberg Marknad fortsätningsvis får bedrivas
  i stallarna där ni är nu Mvh Hasse från Landskrona
  Lycka Till

 2. Försäljare men även Familjeförsörjare

  Till att börja med så vill jag nämna att de försäljare som står och säljer i sina bås på Kvibergs Marknad ej gör detta i syfte att tjäna pengar för sitt eget nöjes skull utan många av de här försäljarna står där varenda helg i kyla och hetta enbart för att kunna försörja sina familjer.
  Att beröva dessa människor sin rätt att leva ett normalt liv med en hyfsad ekonomi är rent ut sagt inhumant och effekterna av att de blir arbetslösa kommer att kosta samhället betydligt mer än vad det kostar att behålla Kvibergs Marknad.

  Man bör tänka på de psykosociala effekterna av att de går omkring arbetslösa och med daglig oro över sin familjs framtid, vad kan man trösta en människa med när denna person ej vet hur han eller hon ska klara av var månads utgifter? Svaret är att det finns ingen tröst, det är en situation som man inte ens skulle önska sin fiende.

  Vi vet alla att en människa som lever ett produktivt liv med rutin och ändamål har något som får denna person att orka stiga upp ur sängen på morgonen och känna att livet har en mening.
  Blir man av med dessa rutiner så är det stor chans att man går ner i ett destruktivt tänkande som kan leda till att man slutligen känner sig meningslös och mindre värd. Vi vill alla tillhöra någon form av gemenskap och det är just vad dessa försäljare känner när de anländer till marknaden där de möts av vänner och kollegor.

  Låt dom fortsätta vara en del utav ditt och mitt samhälle där även dom kan känna att de bidrar till utvecklingen och integrationen i vår stad, låt dom tillhöra något, låt dom leva ett normalt liv och sist men inte minst sätt dig in i deras situation där du är hotad till att bli av med det enda medel som du försörjer dig själv och din familj med.

  Den eventuella nedläggningen av Kvibergs marknad får mig att tänka på ett citat av Albert Einstein som lyder:

  ”Lär dig av gårdagen, lev för idag, hoppas på morgondagen.
  Det viktiga är att aldrig sluta ifrågasätta.”

  Med detta menar jag att vi aldrig blint ska ta emot alla beslut som slungas i våran väg och istället våga ifrågasätta om detta verkligen gynnar oss och är det bästa för oss medborgare.

  Vi behöver alla en trygghet och något att tillhöra, de är först och främst Försörjare och sedan Försäljare.

  Shadi Bahsoun & Alaa Maarouf

 3. Kvibergs Marknad ! En del av Göteborgs Själ.
  Att lägga ner en marknad som Kvibergs marknad vore förfärligt ur så många aspekter enligt mig och väldigt många andra. Marknaden har blivit en symbol i Göteborg och utanför, en plats där människor från olika länder och kulturer möts på en gemensam grund och lär sig att vi alla har något att bidra med trots att vi geografiskt skiljer oss åt så har vi så mycket gemensamt.
  Inför helgens tur till marknaden så står det ca: 15000 människor och förbereder sig på morgonen, i åtanke har de all den goda maten de ska äta, alla trevliga försäljare som de kan stå och småprata med, alla roliga fynd de kan hitta och sist men inte minst den mångkulturella välfärd som marknaden bringar. Ett hav av diverse smaker , dofter , varor och bemötanden.
  För många ensamma själar, familjer och ungdomar är veckans höjdpunkt den här turen till Kvibergs Marknad och detta är något som man som beslutsfattare ej ska ta lätt på.
  Den psykosociala bieffekten av att en sådan här plats läggs ner är mycket större än vad många tror.
  För folk som vanligtvis kanske ej har en plats i vårt samhälle så är en eventuell nedläggning katastrofal då dessa människor på Kvibergs marknad har en roll, ett värde, en umgängeskrets som respekterar denna individ som i sitt samhälle kanske är en osynlig varelse.

  Resultatet kan vara väldigt skadligt för dessa människor eftersom de helt plötsligt blir bestulna den identitet som de under så många år byggt upp, en del av dom är då borta och depression, ångest och hopplöshet är vad de kommer att känna.

  Man behöver inte vara en läkare eller professor för att förstå detta, det är simpelt sunt förnuft, får DU något som du älskar och värderar högt taget rakt ur dina händer utan att DU kan påverka detta beslut så tror jag att alla vi människor skulle känna oss övergivna och besvikna.

  Detta är vad som håller på att ske med Kvibergs Marknad, det ska ryckas ur händerna på folket som är där med ett större syfte än att fynda lite, folk som behöver marknaden och en marknad som behöver folket.

  Man kan bara vädja till beslutsfattarna att ta en närmare titt på effekterna av och orsakerna till en eventuell nedläggning av Kvibergs Marknad, detta är fel ur så många perspektiv att man skulle kunna skriva en hel bok om detta men det har vi inte tid med nu utan faktum är att något måste ske snart innan man berövar Göteborg och Göteborgarna en del av dess själ. För att inte tala om alla tusentals besökare som kommer till marknaden från andra städer och även länder enbart för att besöka detta fenomen som är Kvibergs Marknad.
  Hjälp till att behålla den glädjefaktor som så många behöver och älskar.

  Shadi p Bahsoun.

 4. Kvibergs Marknad, en del utav Göteborgs själ.
  Att lägga ner en marknad som Kvibergs vore förfärligt ur så många aspekter, enligt oss och så många andra. Marknaden har blivit en symbol för Göteborg, en plats där kulturer möts på en gemensam grund och nivå. Alla har något att bidra med trots att vi geografiskt skiljer oss åt, men ändå så har vi mycket gemensamt.
  Varje helg finns det ca 15000 besökare på plats, som kommer till marknaden av olika skäl. En del kommer till marknaden för att fynda, andra för att känna dem olika dofterna från de maträtter som säljs från olika matvagnar. Vissa familjer ser turen till Kviberg som en utflykt där man umgås, äter och har det trevligt. Inte bara med familjen utan med resten av människorna som är på plats. För många ensamma själar är turen till Kvibergs Marknad veckans höjdpunkt och detta är något man inte ska ta lätt på som beslutsfattare.
  Resultatet kan vara väldigt bedrövligt för dessa människor. Nedläggningen av Kvibergs Marknad har en stor psykosocial bieffekt, större än vad man tror. Folk som känt att de inte har varit en del utav samhället har här kunnat få en roll, ett värde och en umgängeskrets som respekterar och uppskattar denna individ. Redan nu är folk förtvivlade och oroliga för kommande beslut om nedläggningen. Man behöver inte vara välutbildad för att förstå sig på dessa människor, de är en del utav dagens samhälle som man bara inte kan strunta i.

  Vi vädjar till beslutsfattarna att överväga sina eventuella beslut om nedläggning av Kvibergs Marknad. Hjälp oss att behålla denna marknad, som så många älskar och känner sig en del utav.

 5. Man får inte stänga ner Kvibergs marknad, det finns 100000 platser att bygga nya bostäder och idrottsplatser på. Detta är inte för att man inte har plats det kallas rasism

 6. Som vanligt Bra jobbat Jöran./ Ashraf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: