Suveränt Ung Vänster Lerum

Det är nästan så att jagvill bli ung igen nr jag läser om Ung Vänsters tältaktion utanför fullmäktige i protest mot bostadsbristen. Viktigt med lokala protester mot kranskommunernas aktiva segregationspolitik. De tar inte sitt ansvar för att bygga tillräckligt med hyresrätter utan fortsätter bygga villor åt välbeställda. Jag har berört ämnet här på bloggen tidigare och tidigare och ännu tidigare.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ping: GP,

4 kommentarer

Lägg till →

 1. Det är INTE kommunerna som bekostar och bygger villor åt ”de rika” vilket Jöran Fagerlund verkar insinuera. Det är de som bygger husen som SJÄLVA bekostar och betalar dessa hus vilket skapar arbete och stabila inkomster åt kommunerna eftersom villa- och husägare är mindre ”rörliga” än andra boenden.

  Varför just kommunerna skall ha en skyldighet att bekosta och betala bostäderna för de som vill att ”någon annan” skall betala deras boende ser jag inte någon anledning till!

 2. Jöran:

  Hur svarar man på Birger Rosens påstående i artikeln om att det inte går att bygga billiga hyresrätter för unga?

  ”– Det går inte att bygga nya bostäder till ett lågt pris utan att bryta mot kommunlagens självkostnads- och likställighetsregler. Kommunen kan till exempel inte skänka en tomt eller va-anslutning för att göra det möjligt för en enskild byggfirma att ta fram billiga hus.”

  • Hur kan man då ha byggt billiga bostäder på andra ställen som typ Trollhättan eller Alingsås?
   Frågan är hur mycket en va-anslutning kostar till ett hyreshus. Till en villa kostar det ca 100 000kr. Då kan det inte bli så mycket om man har ett stort hyreshus?
   Man får använda ett kommunalt bostadsbolag som bygger billigt, som inte tar ut någon kostnad för kommunen.

   Det går om bara viljan finns!!!

  • Jöran Fagerlund 20 november 2009 — 22:20

   Dels går det, som Karl Ask säger, att pressa priserna. I Göteborg presenterade vi idén att starta ett kommunalt byggbolag. Det är kanske inte så aktuellt nu i lågkonjunktur. Det är billigt att bygga idag.

   Vidare, och viktigare, har vi i riksdagen föreslagit ett statligt stöd för miljöanpassade hyresrätter i en motion som du hittar här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: