Segregation och massbilism i fokus på eftermiddagens sammanträde med miljönämnden

Göta Älvbron i bakgrunden behöver bytas ut. Frågan är om bilismen skall få två körfält och kollektivtrafiken ett när det rimligtvis borde vara tvärt om.

Snart är det dags för sammanträde med miljönämnden. Alla ärenden och protokoll hittar du här. Det är, på mitt initiativ, ett öppet möte så alla är varmt välkomna. Det blir många diskussioner men jag kommer att fokusera på två: massbilismen och segregationen.

I förslaget till ersättning för Göta Älvbron, ärende 4 och ärende 5, ligger två bilkörfält och ett kollektivtrafikfält i vardera riktningen i samtliga förslag. Hårresande. Av tre körfält i vardera riktningen bör maximalt ett gå till biltrafik. I synnerhet som det har beslutats att byggas en tunnel under älven med två nya bilfiler i vardera riktningen och en för kollektivtrafik. Med de nya älvförbindelserna som nu föreslås står det 13–4 till bilismen.

Med mitt ändringsförslag blir det 11–6 vilket även får räknas som storstryk det med men det är trots allt ett betydligt bättre resultat. Läs yrkandet om älvförbindelsen här.

Ärende 6 berör byggnationen av Skeppsbron. Förvaltningen för fram bra synpunkter på detaljplanen. Jag menar att miljönämnden, som alla andra nämnder, har ansvar för hela fullmäktiges budget. När ett helt nytt område med 400 lägenheter skall byggas mitt i staden finns unika möjligheter att bryta den skeva fördelning av upplåtelseformer som råder i centrum.

Samtliga tillkommande lägenheterna bör därför vara hyresrätter. Det vore förödande att stirra sig blind på en bra blandning av de 400 tillkommande lägenheterna. Vi måste titta på hela stadens behov.

Bäst möjligheter att se till att lägenheterna stannar som hyresrätter och inte om-bildas om några år är om allmännyttan. Det skulle ge ett unikt område med goda möjligheter till kollektiva nyttigheter som hyresrätter och bilpool. Läs yrkandet om skeppsbron här.

Återkommer med rapporter senare.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ping GP, GP, GP, GP, GP,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: