Klent stöd för vänsterns klimatpolitik, dags för uppryckning.

Vänsterpartiet har Göteborgs bästa klimatpolitik. Vi har bland annat föreslagit att Liseberg skall bli självförsörjande på el.

Föga förvånande svarar får Miljöpartiet bäst betyg när PR-byrån Westanders presenterar en undersökning om väljarnas förtroende för partiernas klimatarbete. 40 procent har störst förtroende för Miljöpartiet och endast 2 procent har störst förtroende för Vänsterpartiet. Ett underkännande av vårt klimatarbete, eller i vart fal vår förmåga att komma ut med vår klimatpolitik.

Jens Holm gör viktiga reflektioner: 1 Vi borde kunna bättre, 2 frågan gällde vilket parti man har störst förtroende för. Mest intressant för oss hade varit att få reda på hur stort förtroendet för vår klimatpolitik svenska folket har.

Att många rankar Miljöpartiet som bäst är föga förvånande. En tredjedel var dock osäkra i undersökningen så det finns utrymme för Vänsterpartiet att hamna på toppplacering hos några procentenheter till. Det är dock inte huvudorsaken till att jag menar att vi måste jobba bättre med klimatpolitiken i valet. Vänsterpartiet måste jobba bättre för att bli en god tvåa: ha tillräckligt bra klimatpolitik för att väljarna skall våga låta andra frågor avgöra. Detta har jag skrivit om tidigare i samband med partistyrelsens förslag till valplattform och Lars Ohlys besök i Göteborg.

Sifoundersökningen genomfördes mellan den 30 november och 3 december 2009. 1.000 personer fick frågan: ”Vilket parti känner du störst förtroende för när det gäller klimatfrågan?” Så här fördelades svaren (resultatet från september 2009 inom parentes).

Miljöpartiet: 40 procent (36)
Moderaterna: 10 procent (9)
Socialdemokraterna: 8 procent (7)
Centerpartiet: 4 procent (6)
Folkpartiet: 2 procent (2)
Vänsterpartiet: 2 procent (2)
Kristdemokraterna: 1 procent (1)
Piratpartiet: 1 procent (0)

Tveksam/vet ej: 33 procent (38)

Här i Göteborg har Miljöpartiet oförtjänt bra rykte och Vänsterpartiet oförtjänt dåligt rykte i klimatfrågor om undersökningen är representativ även för Göteborg. MP har röstat emot våra förslag på koldioxidbudget, att göra Göteborg Energi fossilfritt,  att komma åt överklassens miljöfarliga leverne, att utesluta kött ur definitionen av miljömåltider så länge ingen fungerande klimatmärkning finns och MP har ställt sig bakom K2020 som innebär planering för ökad biltrafik i Göteborg. Slutsatserna av undersökningen är dock klar. Vi viner inga val på att hacka på MP. Vänsterpartiet måste rycka upp sig i klimatpolitiken och satsa stenhårt i valet.

Ping: DN, Svd,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Kul att se att Piratpartiet har varit ett svarsalternativ. Vår Lissabon-MEP Amelia Andersdotter befinner sig i Köpenhamn och deltar i evenemang kring COP15. PP tar inte ställning i själva klimatfrågan, men vår sektion om patent spelar roll för fattiga länders möjligheter att utvecklas inom miljöområdet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: