Elise ger Jimmy Fredriksson svar på tal

Elise Norberg Pilhem

GT:s Jimmy Fredriksson anklagar på ledarplats Vänsterpartiet för att vela i frågan om vi skall tillhöra de styrande eller ej i Göteborg. Han tar debatten på senaste fullmäktige om höjningarna av avgifterna för vissa kommunala tjänster som intäkt. Marie kritiserade förslaget på GT:s debattsida.

Debatten är intressant, inte för vad den handlar om rent sakpolitiskt, utan för att den överhuvudtaget äger rum och förs offentligt.
Vänsterpartiet vill alltså uppfattas som ett parti som vågar ta ställning mot de två partier som ska bli samarbetspartners till riksdagsvalet nästa år.
Det är drygt två år sedan Vänsterpartiet hoppade av samarbetet med S och MP i Göteborg i protest mot en skattesänkning på 25 öre.
Sedan dess har Vänsterpartiet i Göteborg varit ett nejsägarparti i opposition.

Han skulle även kunna ta min kritik av Socialdemokraternas Miljöpartiets orättvisa skattesänkning från samma möte som intäkt, men då faller ju Jimmy Fredriksons resonemang eftersom sakpolitiken då hamnar i fokus. Det är ju faktiskt så enkelt: är politiken bra eller dålig.

Elise Norderg Pilhem, distriktsordförande, ger Jimmy Fredriksson svar på tal i kommentarsfältet på hemsidan:

Jimmy Fredriksson tycker att det är en konstig ordning att inte partierna bestämmer sig för en blockpolitik innan valet. I de flesta kommuner, landsting och regioner bestämms sådant efter valet i förhandlingar mellan olika partier, beroende på hur man kan enas om en politisk plattform. Två-partisystemet är inte infört i Sverige än, och jag hoppas för demokratins skull att det inte blir så i en framtid heller. (S) och (V) har alltid, och kommer alltid stå varandra nära i grundvärderingarna men det är inte ett och samma parti sedan 1917. Alla partier föredrar att profilera det egna partiets politik i en valrörelse. Det är inget nytt och inget ”konstigt”.

Jimmy Fredriksson fortsätter i en ton som bagatelliserar konsekvenserna av skattesänkningen när den kommunala skattesänkningen i själva verket slog mer orättvist än de skattesänkningar Reinfeldt och Borg lyckats med nationellt.

Det är drygt två år sedan Vänsterpartiet hoppade av samarbetet med S och MP i Göteborg i protest mot en skattesänkning på 25 öre.
Sedan dess har Vänsterpartiet i Göteborg varit ett nejsägarparti i opposition.

LO rapporterade igår att klyftorna ökat sedan 1991, även under Socialdemokratiskt styre, på grund av politiska beslut. När Socialdemokraterna och Miljöpartiet är beredda att driva en politik som faktiskt minskar klyftorna i Sverige och inte som tidigare öka dem då är vi i Vänsterpartiet i Göteborg beredda att vara med och föra den politiken. Väljarnas förtroende skapas trots allt främst av den politik man för och inte om man kramar eller sitter i samma badbalja som andra partiledare.

Intressant? Mer på Ulla Anderssons blogg. Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: