Orättvisorna har ökat på grund av politiska beslut från borgare och sossar

Tyvärr ett allt för vanligt inslag även i socialdemokratisk politik sedan 1991.

LO rapporterar på DN-debatt idag att klassklyftorna har vidgats sedan 1991. Den rikaste tiondelen nästan fördubblat sin disponibla inkomst medan den fattigaste tiondelen har fått nöja sig med måttliga 15 procents ökning. Orsaken är politiska beslut. Utvecklingen har varit starkast under borgerligt styre men utvecklingen pågick även under socialdemokratiskt styre då Vänsterpartiet var regeringsunderlag och förhandlade om vissa politikområden.Detta kräver självrannsakan från den rödgröna oppositionen.

Både alliansregeringen och den förra S-regeringen bär ansvar för de växande inkomstklyftorna. Mellan 1991 och 2007 har de rikaste fått ökade disponibla inkomster med 88 procent. För de fattigaste har de bara ökat med 15 procent. De senaste sex åren har förvärvsarbetande realt fått i genomsnitt 3,3 procent om året i inkomstökning. Siffran för arbetslösa och sjuka är 0,86 procent. Det stora språnget skedde mellan 2006 och 2007 när alliansregeringens första åtgärder slog igenom, men även under den förra S-regeringen skedde en liknande utveckling. Att låta sjuka, arbetslösa och pensionärer halka efter gröper ur tryggheten för alla. De ökande skillnaderna är ett politiskt val, skriver Anna Fransson och Irene Wennmo.

Ett regeringsskifte 2010 måste därför innebära ett påtagligt skifte i politik. En helt annan politisk kurs än den tidigare socialdemokratiska. Nu krävs politiska reformer som omfördelar: en rättvisechock redan från start.

Det är också i detta perspektiv vi skall betrakta de orättvisa skattesänkningarna som genomförts nationellt och i Göteborg. Det var också kärnan i den interpellationsdebatt Vänsterpartiet initierade på senaste kommunfullmäktige. Där framgick att Socialdemokraternas och Miljöpartiets förverkligande av borgarnas vallöfte om sänkt kommunalskatt faktiskt överträffade Reinfeldts och Borgs skattesänkningar i orättvisa och ojämställdhet.

Det räcker inte att försöka sticka till de fattigaste några hundralappar extra vi måst också hindra överklassen att dra ifrån. Det räcker inte bara att prata om återställare eller förbättringar av a-kassan och sjukförsäkrinen. Menar vi allvar med vår slogan byt regering, byt politik måste vi driva fram en rödgrön ekonomisk politik som faktiskt innebär att det blir färre hemmabioanläggningar i julklapparna i Örgryte och inga nya  Canada Goose jackor till Askimsungarna julen 2011.

Ping: Svd, Svd, Svd, DN, DN, DN, EX, EX, EX, EXEX, EX, EX, AB, AB, AB, AB, AB, GP,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: