Hundratusen demonstrerade för klimaträttvisa i Köpenhamn

Fantastiskt, storslaget och underbart att vara på plats får bli min sammanfattning när jag nu är tillbaka på Klimaforum09. Riktigt samma ord ligger inte först till hands när jag läser medias rapportering. Om klimatrörelsen samlar 100 000 demonstranter till Danmarks största demonstration hittills, är då verkligen huvudnyheten att några hundra demonstranter har gripits? Det rör sig trots allt om ett par promille av demonstranterna.
Dessutom var det känt sedan innan att några stollar hade för avsikt att störa demonstrationen. Det är väl ingen nyhet när det går som det är tänkt? Den stora nyheten är ju att det blev mångdubbelt fler i demonstrationen än vad någon kunnat förutse. För bara ett par dagar sedan låg prognosen på 30 000 deltagare.

I Köpenhamn slöt 100 000 personer upp till ett arrangemang av 538 organisationer från 67 länder. Lägg sedan till de månghövdade demonstrationer som arrangerades runt omkring i hela världen. Det intressanta är faktiskt inte att den danska polisen grep några hundra demonstranter. Idag är inte ens huvudnyheten rättssäkerhet om oskyldiga  greps. Idag är budskapet från världens folk till världens ledare: ta fram ett avtal för en lösning – en rättvis lösning – på klimatkrisen,
Om rättsövergrepp har skett eller om den nya ”lymmellagstiftningen” i Danmark är rimlig kan bli morgondagens huvudnyhet.

Hundra tusen demonstranter är många. Det går inte att mobilisera så många människor utan ett stort och brett folkligt stöd. Det vi fick bevittna på plats idag i Köpenhamn var inget annat än en kraftig manifestation av folkviljan världen över.
De utkast som hittills läckt ut räcker inte långt. De kommer inte att stabilisera koldioxidhalten till under 350 ppm. Det är ändå detta som är konferensens uppgift. Det duger inte att få ett avtal. Det måste vara ett kraftfullt och rättvist avtal. Ett avtal brådskar men inte så mycket att det är viktigare att få ett avtal, vilket som helst, än att få ett bra avtal. Ett dåligt avtal är sämre än inget avtal als. Blir det inget i Köpenhamn får världens ledare samlas på nytt om ett halvår och göra om sin läxa till dess att de kan den tillräckligt bra.

I tåget såg jag många bekanta ansikten: Jens Holm, Lars Ohly, Vilmer Andersen och Eva Björklund. Sammantaget ett hundratal bekanta ansikten. Det var härligt att se dem men ännu härligare var att se 99900 ansikten som jag aldrig har sett förut.

Imorgon väntar två spännande seminarier på Klimaforum09, sedan hemfärd. Nu närmast att leta sig hem till den gamle partivännen Patrik Strand som jag bor hos.

Läs mina övriga inlägg från Klimaforum09.  Bildgalleri från idag:

Intressant? Läs även andra om , , , , , , , , ,
Ping, GP, GP, GP, GPDN, DN, DN, DN, DN, DN, SVD, SVD, SVD, Svd, Svd, Svd, EX, EX, EX, EX, EX, EX, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, SSD, SSD, SSD, MA, MA, MA, MA, HD, HD, HD, HD, HD, ETC, ETC,

5 kommentarer

Lägg till din →

 1. hej, Var är USAs Obama??..Var är ansvaret??..Var är solidaritet, stabilitet, säkerhet och rättvisan..Palmes politik har förklarat allt ..Var är alla supermakterna, är de bara för krig??.varsågoda..Jag fick hitta den igår:-

  USA:s krigsbudget allt större
  Publicerad: 1 februari 2010, 19.21
  President Obama, som gick till val på att stoppa Irakkriget, ökar försvarsutgifterna rejält det kommande budgetåret. I och med förstärkningarna i Afghanistan blir Barack Obamas krigsbudget bara något mindre än företrädaren George W Bushs.

  På måndagen lade Barack Obama fram sin första helt egna budget samt riktlinjerna till en ny försvarsstrategi – med fokus på lömska hot snarare än att utkämpa två krig samtidigt.
  I efterhand kan konstateras att det var Bill Clinton som fick dra nytta av den så kallade fredsåterbäringen som var så omtalad efter det kalla krigets slut. Efter Kuwaitkriget 1990-91 drogs försvarsutgifterna ner under 1990-talet, med överflygningarna över Irak och kriget i det forna Jugoslavien som de stora posterna.
  Terrorattentaten den 11 september 2001 blev vändpunkten. George W Bush inledde då vad som ett tag kallades det globala kriget mot terrorismen som hittills kostat nära 800 miljarder dollar, omkring 5 800 miljarder kronor.
  En skillnad mellan Bush och Obama är att den förra finansierade krigen med tilläggsanslag, som alltså inte syntes i de reguljära budgetäskandena. I Obamas förslag ingår både de fasta försvarskostnaderna, löpande utgifter för krigen i Irak och Afghanistan samt en ökning av kostnaderna för löner, bostäder och veteransjukvården.
  Budgetförslaget omfattar totalt 708 miljarder dollar, vilket är en ökning på 44 miljarder jämfört med innevarande budgetår. 192,3 miljarder dollar ska gå till krigen (159,3 för 2011 och ytterligare anslag på 33 miljarder för 2010).
  Men, noterar analytiker, de 549 miljarder dollar som utgör själva grundbudgeten för Pentagon motsvarar bara en ökning med 2 procent jämfört med 2009/10. Hårda duster väntar därför mellan försvarsminister Robert Gates och kongressen om planerade bantningar som kan drabba enskilda kongresspolitikers distrikt. Gates har redan visat att han är beredd att ta till hårdhandskarna – förra året stoppades tillverkningen av flygplanet F-22 och nu vill Gates banta budgeten för nästa generations stridsflygplan, den så kallade Joint Strike Fighter.
  Parallellt med de nya budgetsiffrorna presenterade Gates en översyn av försvarsstrategin, något kongressen begär vart fjärde år, Quadrennial defense review.
  – Det är inte längre lämpligt att tala om större regionala konflikter som enda, eller ens som primär, vägledning vid beslut om storlek, form och utvärdering av den amerikanska krigsmakten, heter det i dokumentet.
  Detta betyder att strategin som gällt i ett kvartssekel med målsättningen att försvaret ska kunna klara två regionala konflikter samtidigt överges. I stället vägs den nya tidens hot in med risk för terrorattacker och cyberkrigföring.
  För knappt två veckor sedan hade det gått ett år sedan Barack Obama tillträdde som överbefälhavare. ”Jag är inte emot alla krig. Jag är emot dumma krig” löd ju det numera bevingade ordet från dåvarande delstatssenatorn i Illinois om Irakkriget. Under sitt år i Vita huset har han i stället uppfyllt löftena att stärka trupperna i det han utmålade som ett nödvändigt krig, det i Afghanistan, vidare visade han sig villig att utvidga drönarverksamheten i Pakistan och gav order om att pirater som höll en amerikansk fartygskapten som gisslan skulle dödas.

  Tack. MVH.

 2. På tok för många människor för att man skulle kunna röra sig som man ville.

 3. Hoppas att dom kände riktig smärta, de som låg på marken i timmar (flera)
  de andra skötte väl sig och borde ínte klaga.
  de andra..
  Kommunister och anarkister förtjänar inget annat än ett skott i nacken.
  Och det är bara sådant patrask som håller på!

  • Jöran Fagerlund 14 december 2009 — 00:25

   Egentligen har du passerat alla gränser för vad jag accepterar på min blogg men jag låter texten stå kvar tillsvidare för att påminna oss alla att vi behöver mobilisera mot sådana som du.

 4. Den enda rättvisande rapporten från en mäktig folkfest som jag hittat hittills.
  Janne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: