Fullsatt på Vänsterpartiets seminarium om klimatförändringar och jämställdhet på Klimaforum09

Fullsatt. Intresset för Vänsterpartiets seminarium om klimat och jämställdhet var så stort att dörrarna fick öppnas så att folk kunde stå utanför och titta in.

Under förmiddagen bjöd Vänsterpartiet in till seminarium om jämställdhet på Klimaforum09. Nyligen släppte Vänsterpartiet en rapport på området. Seminariet behandlade inte rapporten så mycket vilket var bra för att vi fick ny kunskap på seminariet. Inledare var Merritt Polk och Richard Warlenius. Vänsterpartiets Ordförande Lars Ohly var moderator för diskussionerna.

Merritt Polk

Merritt Polk har vid Göteborgs Universitet forskat kring könsskillnader i trafiken och bilanvändandet. Hon satte siffror på det vi redan vet: trafiken planeras av män för män. Både i beteende och i värderingar är män farligare både när det gäller trafiksäkerhet och klimatutsläpp.

Richard Warlenius

Hon berörde olika rättviseaspekter i klimatdebatten. Det tragiska är att både i den officiella diskussionen som nu är i fokus på COP-15 där världsledarna träffas och i den alternativa rörelsen är jämställdhetsperspektivet tillbakapressat.

Slutsatsen av Merritt Polks studier är att magnituden på klimatorättvisorna mellan män och kvinnor i Sverige är lika stor som mellan rika och fattiga länder internationellt. Om det ser ut så i ett av världens mest jämställda länder, hur ser det då ut i resten av världen? Inledarna blev delvis svaret skyldigt eftersom de inte studerat andra länder ingående. Troligtvis är inte skillnaden i klimatbelastning mellan män och kvinnor i länder så stor på grund av fattigdom har låg klimatbelastning oavsett hur jämställda länderna är.

Lars Ohly var moderator.

Det var på det hela taget ett lyckat och uppskattat seminarium. Intresset var så stort att seminariet inte kunde starta på utsatt tid och dörrarna bak i salen fick öppnas så att publiken fick stå utanför och titta in. Brandskyddsmyndigheten i Danmark tycks vara petiga med hur många man får vara i en sal. Gott så. Säkerhet skall inte negligeras.

Publiken kom med spännande frågor och synpunkter i den efterföljande diskussionen. Den fråga jag har burit med mig hela Klimaforum09 är varför Miljöpartiet inte deltar. Syr de gräsrotsaktivisterna för att de är rädda att de skall fläcka ner dem och försvåra deras möjligheter att ta sig in i de fina regeringssalongerna och departementsbyggnaderna.

Läs mina övriga inlägg från Klimaforum09. Läs om mitt yrande i miljönämnden om överklassens miljöbelastning. Fler bilder:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Ping: Kvp, Kvp, Kvp, Kvp, Kvp, AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN,Svd, SvdSvd, GP,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: