Kapitalismen löser inte klimatkrisen

Välfyllt. Inte en kvadratcentimeter var ledig när kapitalismen skulle avhandlas och avhyvlas på Klimaforum09.

Om några av de seminarier jag rapporterat om tidigare var fullsatta måste jag säga att det sista seminariet jag hann deltaga i innan hemfärd, Capitalism and the Climate Chrisis: Left Alternatives arrangerat av Enhedslisten, var knökfullt. Åhörarna satt bokstavligen upptryckta mot väggarna.

Kapitalismens förmåga att lösa klimatkrisen var uppenbarligen ett ämne som intresserade deltagarna i Klimaforum09. Om jag tillåts spekulera lite tror jag att det beror på både en känslomässig upplevelse och rationell analys av dagens klimatdebatt. När nu högern och näringslivsföreträdare har ändrat sig och nu säger sig värna miljön och klimatet upplever många med rätta att miljöfrågan har vridits dem ur händerna. Inte för att Vänstern längtar efter att vara i opposition, att vi älskar att förlora och att vi inte är riktigt nöjda om vi inte får vara missnöjda utan för att borgarna och kapitalister klantar till det. De försöker hitta lösningar på de problem de själva har skapat med samma verktyg de använde för att skapa problemen.

Lars Ohly satte orden på problematiken när han undrade om deltagarna i seminariet litade på att de som har skapat både den ekonomiska krisen och klimat krisen nu skall lyckas att hitta lösningar på dessa kriser.

– Det är vi i den socialistiska vänstern som har svaren på framtidens frågor, sade Lars Ohly.

– I mångt och mycket är det samma politiska riktning som har skapat både den ekonomiska krisen och klimatkrisen: privatiseringar, avregleringar och en tro på marknadslösningar, fortsatte han.

Lars Ohly underströk vikten av demokrati och politisk styrning men det hindrade inte tyska Die Linkes politiska sekreterare i riksdagsgruppen, Bernd Brouns, att stillsamt påpeka att det inte räcker med statligt ägande. Ett inte helt obekant energibolag, ägt av svenska staten, investerar kraftigt i kärnkraft och kolkraft i Tyskland.

På eftermiddagens seminarium om kapitalismen knöt Lars Ohly an till förmiddagens seminarium om jämställdhet. Klimatåtgärderna måste vara rättvisa mellan fattiga och rika länder, mellan olika klasser inom länderna och även mellan män och kvinnor.

Övriga deltagare var Marisa Matias, EU-parlamentariker från Vänsterblocket i Portugal, Per Clausen, ledamot i Folketinget för Enhedslisten och Ian Terry, en av de arbetare som ockuperade Vestas fabrik på Isle of Wright tidigare i år.

Läs mina övriga inlägg från Klimaforum09. Fler bilder:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Hej Jöran! Måste få maila dig en tjusig bild kopplad till detta inlägg. har du en mailadress?

    MVH Sebastian (med torkade aprikoser på tåget hem)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: