Vandana Shiva trollband en sporthall full av aktivister på Klimaforum09

Vandana Shiva talade om manifestet Manifestos on the Future of Food and Seed inför en månghövdad publik.

Vandana Shiva inledde programpunkten Manifesto on climate change and the future of food securityKlimaforum09 och trollband en hel sporthall full av klimataktivister. Hon uppehöll sig kring det manifest för framtidens mat som hon har varit med och utvecklat.

– Egentligen är det ett pågående arbete där många bidrar men vi valde att kalla det för ett manifest bara för det inte bara skall vara män med stora vita skägg som skriver manifest, sade Vandana Shiva och drog ner en applåd från den månghövdade publiken.

De övriga talarna har jag inte namnen på för tillfället för att jag sprang runt och letade de bästa bildvinklarna under presentationen och tänkte att deras namn står ju i programmet, men där högg jag allt i sten. I alla fall står de inte i det program som ligger ute på nätet. Observanta får gärna tipsa om namnen. En klimatforskare pratade inte om klimatet utan om ekonomi och politik.

– Tyvärr tror jag, trots att jag är klimatforskare, att de på mötet som pågår, inte långt härifrån, pratar för mycket om klimat och allt för lite om ekonomi.

Ekonomin, jordbruket och matproduktionen måste ställas om för att klimatmålen skall nås.

Det faktum att minskad religiositet tycks följa med höjd BNP tolkade han som en etisk kris. Det är en felaktig slutsats av flera skäl. För det första bygger det på missuppfattningen att religionerna enbart har önskvärda positiva värderingar. Ofta är religioner byggda på vanföreställningar och främjar ideal som inte är sunda i en samhällelig praktik. Kyrkans minskade inflytande i Sverige har varit en förutsättning för demokrati och mänskliga rättigheter. Gudstro är inte en förutsättning för moral vare sig på individnivå eller i ett samhälle.

Ett intressant undantag är USA som har hög religiositet och hög BNP. Människor i USA och USA som nation kan inte anses agera mer moraliskt än andra om man tittar på deras krigföring och utsläpp av koldioxid. Jag kan dock ge honomrätt på en punkt. Det råder en moralisk kris. Inte på grund av att religioner har trängts undan utan för att ekonomism och borgerlig egoism har fått tränga in i allt fler områden av våra liv och samhällen.

En forskare från USA pratade om behovet av att hitta konkreta jordnära lösningar på klimatkrisen.

– Jordbruket är verkligen jordnära och konkret. Här finns mycket att göra för att minska utsläppen av växthusgaser sade hon.

Läs mina övriga inlägg från Klimaforum09. Fler bilder:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: