Den danska polisens brutalitet måste få ett slut

För att protestera mot den absurda lagstiftningen bar flera fredliga demonstranter tröjor eller flaggor med texten ”lymmel”.

När den största klimatdemonstrationen hittills tågade genom Köpenhamn i lördags gick det lugnt till. Hundratusen demonstranter lämnade inga spår efter sig. Några försökte kasta sten men stoppades av demonstranter runtomkring dem. Några lyckades krossa fönster och skjuta fyrverkeripjäser. Den danska polisen överreagerar och griper, med stöd av den så kallade lymmellagstiftningen, hundratals oskyldiga som under tortyrliknande förhållanden får sitta i timmar på den kalla marken fjättrade av buntband.

Lymmellagstiftningen, Lømmelpakken, är ett lagpaket som röstades igenom inför klimattoppmötet för att ge polisen ökade befogenheter att gripa och hålla personer i förvar, upp till 12 timmar, utan egentlig misstanke om brott. Dessutom skärptes straffen rejält med bötesbelopp på tusentals kronor eller fängelse för vissa förseelser.

För att protestera mot den absurda lagstiftningen bar flera fredliga demonstranter tröjor eller flaggor med texten ”lymmel” i lördagens stora folkfest: världens hittills största klimatdemonstration. De befarade nämligen att lymmelpaketet skulle drabba fler än lymlarna. Tyvärr fick de rätt. Hundratals människor berövades sina demokratiska rättigheter att få uttrycka sina åsikter och skyddas mot godtyckligt våld, tortyr och grundlöst frihetsberövande. Precis det som är statens och polisens viktigaste uppgift: värna alla människors demokratiska rättigheter.

Ökad polisbrutalitet, Guantanamofängelser, förnedring, tortyr och ökat utrymme för godtycke i lagstiftningen är inte rätt väg att gå för att komma tillrätta med ev. oroligheter i samband med demonstrationer. Den danska polisens brutalitet måste få ett slut. Undantagslagstiftning, ekonomisk kris, godtyckliga massgripanden bildar tillsammans med en allt mer fascistoid borgerlighet en bitter cocktail som, inte minst det danska folket, har fått smaka förut.

Påpassligt startar GP en serie granskande reportage om ”extremvänstern”. Politiskt våld är aldrig acceptabelt. Jag hoppas att den svenska polisen kan välja en annan väg än den danska för att värna allas demokratiska rättigheter. Med dagens regering tillåter jag mig tvivla att den danska lagstiftningen inte letar sig in, i någon utskottspromemoria eller regeringsproposition, tills jag blir överbevisad.

Läs mina andra inlägg om klimatmötet.

Media GP, GP, GP, GP, DN, DN, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, DN, DN, DN, DN, DN, DN, dn, dn, dn, DN, DN, SVD,SVD, SVD, SVD, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX, AB, AB, AB, AB, AB, SSD, SSD, SSD,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

13 Comments

Lägg till →

 1. Vad f-n har Guantanamo med detta att göra???
  Det är ju jul snart, är det inte jultomtens fel också eller något.
  Nog för att min hjärna är skrynklig men här är nog gränsen.

 2. Hade den svenska polisen uppträtt lika resolut och kraftfullt som den danska så hade göteborgskravallerna kvävts i sin linda.
  Hatten av för den danska polismakten. De maskerade stenkastarna har fått sig en tankeställare.

 3. När jag och andra för 9 år sedan började påtala vilka planer västvärlden hade för sin lagstiftning och sin respekt för mänskliga rättigheter, så blev jag kallad ”foliehatt” .. .. När människorättsorganisationer ringer hem till mig och vill ha pengar för att hindra nuvarande utveckling ber jag dem dra åt helvete. You were warned! Det är inte som i tyskland kring hitlertiden när alla kunde säga ”vi visste inte”. Jag och andra ”foliehattar” har under årens lopp nämligen sett till att ni vet ALLT, varpå argumentet ”jag visste inte” inte längre går att använda.

  Ta ansvar för er värld nu, Ni bad om den!

  • Öh, Hitler tiden och vi visste inte. Du menar inte Sovjettiden med Gulag och så?
   Det är ju själv klart, du förstår dessa som ringer dom klarar inte att lägga ihop ett och ett. Rödvinsvänster och miljö, ja det är samma som kommunism och demokrati.

 4. Niklas Hill har skrivit om detta från Köpenhamn: ”Klimatdemonstrationen i Köpenhamn var inget krig”
  http://www.second-opinion.se/so/view/919

 5. Cecilia Mattsson 15 december 2009 — 11:22

  I morse satt sossen Widar Andersson i svt:s morgonsoffa och tyckte att Sverige också ska ha lymmellagar:
  http://svtplay.se/v/1814427/gomorron_sverige/direkt_fran_klimatmotet

 6. BRA! Bunta ihop vänsterterroristerna rejält! Det finns inga fredliga demonstranter på vänsterkanten. Grip dem i förebyggande syfte.

 7. Jörgen Hellgren 14 december 2009 — 19:40

  Jo, det är ju lätt att generalisera med lymmelmentalitet som om det är något som drabbat ett stort antal människor liksom från ovan, men i verkligheten är de ganska få och säkert finns det en bakgrund till deras våldsbenägenhet, bl.a. det sätt polisen agerat i Kph. Vi kan med ganska stor säkerhet sluta oss till att en del av dem som oskyldigt drabbats av övergrepp kommer att nära en lust att ge igen. Så till viss del kan man konstatera att det är polisens agerande som föder den situation som föreligger. Jag tror i alla fall inte att någon ger sig på en sådan övermakt som polisen representerar utan en väldigt stark drivkraft. I vilket fall som helst så berättigar inte ett antal stenkastare, eller som i flera fall; misstanke om möjliga aggressioner, att polisen arresterar ett sort antal oskyldiga, bl.a. minderåriga, och utsätter dem för förnedrande frihetsberövande a´la Irakkriget, det är fullständigt inkommensurabelt med såväl de mänskliga rättigheterna som all mänsklig etik.

 8. Vilken bunt av svammel. ”Polisen uppgift är att bevara demokratiska rättigheter.”
  Polisen uppgift är att se till att ordning och lagar efteföljs. Däri ingår att arrestera sådana element som tror dom kan göra vad dom vill bara för dom är för en viss sak.
  Sen drar han försåss in ‘borglig fasist….bla,bla i det hela.
  Och det kommer från en person som ligger så långt ut till vänster att han kan skaka hand med Cuba och gamla Sovjet.
  Du grabben .kiss my ass !

 9. Jag tillåter mej tvivla på, att Du har en bättre lösning på lymmelmentaliteten, som tyvärr nödvändigtvis också drabbar icke lymlar. Den dagen vi slipper de ”extrema”, den dagen behövs ingen lymmellagstiftning, men det är naturligtvis inte bekvämt att argumentera mot lymlar, lättare då att angripa de, som är satta att se till att den folkvalda lagen följs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: