Även miljönämnden måste ta sitt ansvar för segregationen i Göteborg

Tre ärenden kommer att bli speciellt intressanta vid miljönämndens sammanträde i eftermiddag. Det första rör ersättningen av Göta Älvbron. Det blev bordlagt förra gången. I samtliga förslag, ärende 5 och ärende 6, ligger två bilkörfält och ett kollektivtrafikfält i vardera riktningen. Hårresande. Av tre körfält i vardera riktningen bör maximalt ett gå till biltrafik. I synnerhet som det har beslutats att byggas en tunnel under älven med två nya bilfiler i vardera riktningen och en för kollektivtrafik. Med de nya älvförbindelserna som nu föreslås står det 13–4 till bilismen.

Med mitt ändringsförslag blir det 11–6 vilket även får räknas som storstryk det med men det är trots allt ett betydligt bättre resultat. Läs yrkandet om älvförbindelsen här.

Segregation en fråga även för miljönämnden

Ett annat bordlagt ärende är bostäder på skeppsbron,Ärende 7. Förvaltningen för fram bra synpunkter på detaljplanen. Jag menar att miljönämnden, som alla andra nämnder, har ansvar för hela fullmäktiges budget. När ett helt nytt område med 400 lägenheter skall byggas mitt i staden finns unika möjligheter att bryta den skeva fördelning av upplåtelseformer som råder i centrum.

Samtliga tillkommande lägenheterna bör därför vara hyresrätter. Det vore förödande att stirra sig blind på en bra blandning av de 400 tillkommande lägenheterna. Vi måste titta på hela stadens behov.

Bäst möjligheter att se till att lägenheterna stannar som hyresrätter och inte ombildas om några år är om allmännyttan. Det skulle ge ett unikt område med goda möjligheter till kollektiva nyttigheter som hyresrätter och bilpool. Läs yrkandet om skeppsbron här.

Miljöpartiet presenterade ett intressant yrkande förra sammanträdet. De föreslog 50 procent hyresrätter, 25 procent kooperativ hyresrätt som inte kan säljas och 25 procent bostadsrätter. Jag föreslog 100procent i allmännyttan i mitt yrkande. Socialdemokraterna verkade intresserade av något liknande. Förhoppningsvis kan vi hitta en kompromiss under bordläggningen. Jag är trots allt inte gjord av trä, som jag framhöll i diskussionen förra gången, och har goda förhoppningar att vi hittar en kompromiss.

Det intressanta är att även Miljöpartiet nu har insett att miljönämnden har ett ansvar för hela stadens budget och att vi inte kan ducka vårt ansvar för den sociala dimensionen av hållbar utveckling.

Det samma gäller de nya bostäderna i Örgryte, ärende 12, som planeras där TV-huset låg. Förslaget innehåller både hyresrätter, friköpta småhus och bostadsrätter vilket är sympatiskt om området i övrigt var blandat. Så är inte fallet. Örgryte är Göteborgs kanske mest segregerade område. Hyreslägenheter lyser med sin frånvaro.

Kommunen äger det mesta av marken. Det vinns ingen anledning att privatisera den. Låt allmännyttan bygga hyresrätter i stället. Jag sade det redan i februari 2008 när vi behandlade programförslaget. Som det ser ut nu kommer jag att avstyrka fortsatt planarbete.

När Göteborgs klasstruktur bokstavligen cementeras i gatubilden tänker i alla fall inte jag tiga still. Förhoppningsvis gör inte en majoritet av miljönämnden det heller.

På partidistriktets hemsida finns ett pressmeddelande.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: